Blogs·Spelprincipes Guardiola·Spelprincipes Guardiola 2

Spelprincipes gebaseerd op Guardiola: de aftrap

In 2019 startte op deze site een serie met oefenvormen gebaseerd op de spelprincipes van Johan Cruijff. De serie is veelgelezen en ik vond het leuk om vanuit de visie en spelprincipes van één specifieke trainer oefenvormen te ontwerpen. En dan is Cruijff natuurlijk de aangewezen trainer om mee te beginnen.

Het lijkt me leuk om met een nieuwe serie te starten. Een serie met oefenvormen op basis van spelprincipes van één trainer. Welke trainer? Een trainer die de afgelopen jaren één van de meest toonaangevende trainers is geweest in het voetbal: Josep Guardiola. Een Johan Cruijff-adept. Omdat Pep een Cruijff-adept is, zie je in de spelprincipes van Cruijff en Guardiola enige overlap. Dat wil echter niet zeggen dat de oefenvormen in de Guardiola-serie een herhaling van de Cruijff-serie zijn. Er komen nieuwe vormen in de serie over Pep.

Guardiola
Na een lange en succesvolle carrière als speler bij FC Barcelona (tevens onder Cruijff) en nog enkele buitenlandse avonturen, begon Guardiola in 2008 als hoofdcoach in Catalonië. Geïnspireerd door Cruijff is Pep nu de meest succesvolle clubcoach van Barcelona met onder andere twee Champions Leagues. Barcelona speelde onder Pep het zogenoemde tiki taka-voetbal met korte passes in een hoog tempo. Ook in Duitsland en Engeland heeft Guardiola inmiddels prijzen gepakt en zijn ploegen herkenbaar voetbal laten spelen.

Spelprincipes
Eind 2017 publiceerde VI Pro een tactische longread van het Manchester City van Pep Guardiola. In het uitgebreide artikel wordt de speelstijl van City onder Pep omschreven vanuit negen spelprincipes:

  1. Maak de ruimtes klein
  2. Geef altijd druk op de bal
  3. Verdedig ruimtes in plaats van tegenstanders
  4. Creëer numerieke superioriteit op het middenveld
  5. Creëer numerieke superioriteit rondom de bal
  6. Zorg voor opties in de breedte en in de diepte
  7. Speel zo ver mogelijk van het eigen doel
  8. Bouw op door de as
  9. Benut de derde man

Net als in de Cruijff-serie zal ik voor elk spelprincipe oefenvormen ontwerpen. Eenvoudige oefenvormen die voor elke, of in ieder geval de meeste, amateurtrainers te begrijpen en uitvoerbaar zijn.

Binnenkort dus deel 1 in de serie over Guardiola: maak ruimtes klein.

Vragen of opmerkingen zijn altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *