Partijvormen·Partijvormen 2·Pass/trapvormen·Pass/trapvormen 2·Spelprincipes Guardiola·Spelprincipes Guardiola 2

Spelprincipes van Guardiola deel 9: benut de derde man

In dit artikel wordt het 9e spelprincipe behandeld in de serie over de spelprincipes van Pep Guardiola.

Het spelprincipe
Benut de 3e man. Wie of wat is de 3e man? En als er een 3e man is, wie zijn dan de 1e en 2 e man? Het principe van de 3e man werkt als volgt:

  1. Speler 1 geeft een pass naar voren
  2. Speler 2 ontvangt de bal met de rug naar het doel van de tegenstander
  3. Speler 3 (= de 3e man) komt vanuit de beweging onder speler 2. Speler 2 kaatst de bal op speler 3
  4. Speler 3 is in balbezit en staat met zijn gezicht naar het doel van de tegenstander

De eerste pass is langer dan de kaats van de 2e man, daardoor wordt er dus terreinwinst geboekt. Je komt dichterbij het doel van de tegenstander. Dit principe kan zich overal op het veld voordoen.

Waarom
Waarom is het principe van de 3e man belangrijk? Wat is het idee erachter? Het idee is dat je op deze manier vooruit kan voetballen en een speler (de 3e man) weer opties geeft om verder vooruit te spelen. De 3e man staat immers met zijn gezicht richting het doel van de tegenstander.

Ook het spelprincipe van de 3e man is een principe dat werd gehanteerd door Cruijff. Deel 6 in de Cruijff-serie is geheel gewijd aan dit principe. Hierin staan ook diverse oefenvormen.

Zie ook:

Oefenstof
Zoals eerder aangegeven staan in deel 6 van de Cruijff-serie oefenvormen waarbij op de 3e man getraind kan worden. Middels eenvoudige pass/trapvormen of afwerkvormen en partijvormen (waarbij voorwaarden zijn gecreëerd) is het principe trainbaar. Nadat het principe duidelijk is, wil je het principe in een echte partijvorm zien.

Tot slot
Met het spelprincipe van de 3e man zijn we ook aan het eind gekomen van de Pep-serie. De 9 geformuleerde spelprincipes zijn in 8 delen uitgewerkt. Veel overlap met de Cruijff-serie en veel spelprincipes die verband houden met elkaar. De spelprincipes van Pep zijn eenvoudig trainbaar voor amateurtrainers. Het is niet ingewikkeld om de principes om te zetten naar oefenvormen. Echter kan ik geen garantie geven dat je hetzelfde voetbal speelt of dezelfde resultaten haalt als Pep Guardiola.

Opmerkingen of suggesties zijn altijd welkom!

Hier nog een overzicht van alle artikelen in de Pep-serie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *