Partijvormen·Partijvormen 2·Positiespelen·Positiespelen 2·Spelprincipes Guardiola·Spelprincipes Guardiola 2

Spelprincipes van Guardiola deel 7: speel zover mogelijk van het eigen doel

In dit artikel worden het 7e spelprincipe behandeld in de serie over de spelprincipes van Pep Guardiola.

Het spelprincipe
Speel zover mogelijk van het eigen doel. Wat zou Pep daarmee bedoelen? Je zou dit spelprincipe op 2 manieren kunnen lezen, in balbezit en bij balbezit tegenstander:

  • In balbezit zover mogelijk van je eigen doel af spelen en dus zo dicht mogelijk bij het doel van de tegenstander
  • Bij balbezit tegenstander zover mogelijk van het eigen doel staan

Maar wat is precies zo hoog mogelijk? Zo hoog als mogelijk is, impliceert ook dat de hoogte niet altijd gelijk hoeft te zijn maar kan verschillen. Waar hangt de hoogte vanaf? Je eigen kwaliteiten? Kwaliteiten van je tegenstander? De stand in de wedstrijd?

Waarom
Waarom zou Pep zover mogelijk van het eigen doel af willen spelen?

Vanuit balbezit kan je stellen dat je, als je zover mogelijk van het eigen doel speelt, dichter bij het doel van de tegenstander bent en dus eerder tot kansen en doelpunten zou moeten kunnen komen. Daarnaast moet de tegenstander bij balverlies van jouw team veel ruimte overbruggen om bij je doel te komen. Je kan de bal natuurlijk beter verliezen in de zestien van de tegenstander dan rond je eigen zestien.

Het voordeel van zover mogelijk van je eigen doel spelen bij balbezit tegenstander ligt in het verlengde hiervan. Hoe dichter bij het doel van de tegenstander je de bal verovert, hoe eerder je tot kansen en doelpunten kan komen.

Dus: hoog op het veld staan in balbezit

  • zodat je eerder tot kansen kan komen
  • en bij balverlies de bal ook weer hoog kan terugveroveren
  • en bij balbezit tegenstander zodat je ook snel tot kansen kan komen en de tegenstander ver van je doel houdt

Hoe
Als je zover mogelijk van je eigen doel af wil spelen, hoe doe je dat dan? Het eenvoudige antwoord is: simpelweg zo hoog mogelijk gaan staan en dan zien we het wel. Maar is het zo eenvoudig? Nee, zo eenvoudig is het helaas niet.

Balbezit
Als je in balbezit zover mogelijk van je eigen doel af wil spelen is een voorwaarde dat je diepte in je spel hebt. Is er geen diepte in het spel, dan wordt het moeilijk om hogerop te komen op het veld. Met diepte bedoel ik dat je de ruimte achter de verdediging van de tegenstander kan benutten. In deel 6 van de Pep-serie meer informatie over diepte.

Balbezit tegenstander
Ook bij balbezit tegenstander zijn er voorwaarden om zo ver mogelijk van je eigen doel te kunnen spelen. Wil je bijvoorbeeld zo ver mogelijk op de helft van de tegenstander staan, dan is druk zetten noodzakelijk. Immers: hoog staan zonder druk op de bal maakt dat tegenstanders wel erg eenvoudig diepte achter jouw laatste lijn kunnen benutten. Hoog staan hangt nauw samen met druk zetten. En druk zetten vraagt iets van alle spelers, niet van 1 speler of van 1 linie.

Zoek iets wat past
Voor een coach is het belangrijk om iets te zoeken wat bij jouw selectie en kwaliteiten past. En het is helemaal fijn als voor je keuzes op dit gebied ook draagvlak is bij de spelers. Voorbeeld uit de praktijk was het Feyenoord van Dick Advocaat. Advocaat wilde inzakken en niet hoog staan met Feyenoord waar zijn selectie, of een deel daarvan, hoger wilde staan en druk wilde zetten. Naar de mening van Advocaat ontbeerde het de selectie van Feyenoord aan kwaliteit om hoger te verdedigen.

Kwaliteiten
Welke kwaliteiten zijn noodzakelijk om hoog te kunnen staan? Als je hoog wil staan, hebben verdedigers automatisch veel ruimte in de rug. Dan kan het handig zijn als er snelheid in de laatste linie is. Toch is dat in mijn ogen niet per se noodzakelijk. Het is vooral een kwestie van goed staan (een kloppende organisatie) en situaties goed kunnen inschatten.: wanneer loop je als verdediger (en ook de andere linies) vooruit en wanneer juist achteruit? Dat heeft te maken met inzicht en het herkennen van momenten.

Daarnaast is het (nogmaals) belangrijk dat, als je hoog staat, je druk zet op de tegenstander. Druk zetten betekent iets voor alle spelers. Om goed druk te kunnen zetten is het weer belangrijk om compact te staan en ruimtes klein te houden. Meerdere principes komen hier dus samen.

Ten slotte
Bij dit spelprincipe dus geen nieuwe oefenvormen. Uiteindelijk moet je als coach een keuze maken die past bij je spelersgroep en aansluit op je tegenstander. Dat kan per wedstrijd verschillen. Soms is zo hoog mogelijk ook diep inzakken, bijvoorbeeld als je tegenstander over meer kwaliteiten beschikt en makkelijk onder je druk uit kan spelen.

Heb je vragen of opmerkingen, laat het me gerust weten.

Binnenkort deel 8 in de Pep-serie: bouw op door de as.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *