Blogs·Blogs overig·Uncategorized

Het AC Milan van Arrigo Sacchi

Eind jaren ’80 speelde AC Milan aantrekkelijk en vernieuwend voetbal. Vernieuwend omdat dit AC Milan, in tegenstelling tot andere teams in Italië, niet de nadruk legde op verdedigen. Met onder andere De Grote Drie (Van Basten, Gullit en Rijkaard) werd tweemaal de Europa Cup 1 gewonnen, eenmaal de landstitel en een handvol andere prijzen.  

De trainer/coach van dit succesvolle AC Milan? De Italiaan Arrigo Sacchi. Welke spelprincipes hanteerde Sacchi voor dit AC Milan? Een tactische analyse van AC Milan in deze tijd kwam op Youtube tegen. De analyse heb ik hier uitgewerkt en linkjes toegevoegd naar oefenvormen.

Compact verdedigen
AC Milan verdedigt compact. Dus onderlinge afstanden tussen spelers zijn klein. De afstand tussen de verdediging en aanval is bij balbezit van de tegenstander circa 15 meter.   

De buitenspelval
Als een tegenstander op de helft van AC Milan in balbezit is, probeert Milan zo hoog mogelijk te staan op het veld. Als een tegenstander de bal terugspeelt, schuiven alle Milanezen heel snel op naar voren. In de richting van de bal (balgeoriënteerd). Hierdoor worden er vaak tegenstanders in buitenspelpositie gezet. Een risicovolle tactiek waarbij het belangrijk is dat alle veldspelers actief meedoen.   

Druk zetten
Zowel bij balverlies van AC Milan als bij de opbouw van de tegenstander wordt er druk gezet. Meerdere spelers zetten direct druk op een tegenstander zodat tegenstanders snel moeten handelen. Wederom een risicovolle tactiek waarbij het belangrijk is dat alle veldspelers meedoen.

Zoek de kortste weg naar het doel
AC Milan bouwt op door de as en zoekt de kortste weg naar het doel van de tegenstander. Vaak via de 3e man.

Omschakeling naar balbezit: zoek direct diepte
Zodra Milan de bal heeft afgepakt van de tegenstander, zoekt men direct diepte. Dit kan een zeer succesvolle manier zijn om tot doelpunten te komen. Veelal staan tegenstanders niet direct in de juiste verdedigende organisatie, bij een snelle omschakeling kan geprofiteerd worden van een gebrek aan organisatie.   

De trainer
Arrigo Sacchi had het vermogen om wedstrijden te beïnvloeden. Een geweldige eigenschap om als trainer/coach te hebben: gedurende de wedstrijd analyseren hoe een tegenstander speelt (sterkte/zwakte) en daarop inspelen/profiteren.

Zou het toevallig zijn dat er veel overeenkomsten zijn met de principes van Johan Cruijff?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *