Partijvormen·Partijvormen 2·Spelprincipes Cruijff

Spelprincipes van Cruijff deel 5: bouw op door de as

In dit artikel wordt het 5e spelprincipe behandeld in de serie ‘Oefenvormen gebaseerd op de spelprincipes van Johan Cruijff’.

Het spelprincipe
Bouw op door de as. Cruijff ziet het als een probleem als er via backs wordt opgebouwd. Liever gebruikt Cruijff backs om kansen te creëren. Als een back niet in de opbouw wordt gebruikt maar voor het creëren van kansen, zullen ze dus dieper op het veld in balbezit moeten komen. Bijvoorbeeld door over een flankspits heen te gaan.

Bron: www.ajaxshowtime.com

Uit deze uitleg hierover haal ik vooral dat Cruijff een (in dit geval) rechtsbuiten liever met schuine ballen aangespeeld ziet worden dan met rechte ballen vanuit een rechtsback. Waarom? Als eerste is een voordeel van aangespeeld worden met schuine ballen, dat het eenvoudiger opengedraaid aannemen is. De speler die de bal ontvangt kan dus sneller naar voren. Ten tweede: als een speler aangespeeld wordt met een rechte bal, staat de speler eerder met de rug naar het doel van de tegenstander: geen overzicht vooruit, eenvoudiger onder druk te zetten.

Oefenvorm
Hoe dwing je opbouwen door de as af in een oefenvorm? Het meest rigoureuze is om de plekken op het veld waar backs normaliter staan te verwijderen. Enkele suggesties:

Veld met afgezette hoeken
Veld in een plusvorm
Veld met trechters

Of reguliere partijvormen met neutrale spelers in de as, of 2 pionnen waar elke aanval doorheen gepast of gedribbeld zal moeten worden.  

Partijvorm 6*6 met 2 neutralen in de as
Partijvorm waarbij door de pionnen gepasst moet worden of gedribbeld

Meer impliciete manieren zijn bijvoorbeeld een positiespel met een overtal in de as, of een partijvorm met extra doeltjes.

Haal er uit wat je zelf fijn vindt om mee te werken. Niet elke vorm is even gemakkelijk om mee te werken. Uiteraard kan je ook een reguliere partijvorm spelen en situatief coachen om opbouwen door de as te stimuleren.

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Binnenkort deel 6 in deze serie: zoek de 3e man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *