In dit artikel wordt het 9e spelprincipe behandeld in de serie ‘Oefenvormen gebaseerd op de spelprincipes van Johan Cruijff’.
Het spelprincipe
Profiteer van zwaktes van de tegenstander. Zo op het eerste ogenblik een lastig spelprincipe om een oefenvorm voor te verzinnen. Je zal immers eerst moeten weten wat de zwaktes van de tegenstander zijn, voordat je een plan kan smeden hoe hiervan te profiteren. Maar wat te doen als je de zwaktes van de tegenstander niet weet? Doordat je een tegenstander niet of amper kent? In het amateurvoetbal is dat best gebruikelijk. Dan moet je dus in de wedstrijd de zwaktes ontdekken, maar erop trainen kan je dan al niet meer. Ook zijn er verschillende soorten zwaktes; want heeft de zwakte van de tegenstander te maken met individuele spelers van de tegenstander of zijn ze van toepassing op een linie of het hele team? Het spelprincipe ‘profiteer van de zwaktes van de tegenstander’ roept vragen op.
Handreiking
Een specifieke oefenvorm voor dit spelprincipe uitwerken zonder een zwakte te weten is niet mogelijk. Maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan want er is wel degelijk een mogelijkheid om iets met dit spelprincipe te doen. Dit spelprincipe vraagt om een oplettende en analyserende blik waarmee zwaktes opgemerkt kunnen worden. Daarom bij dit spelprincipe geen oefenvorm maar een handreiking. Om te helpen met analyseren heb ik een wedstrijdanalyseformulier gemaakt voor trainers/coaches. Het formulier kan je gratis downloaden.
Op het formulier kan je relevante informatie invullen over de wedstrijd: datum, welke wedstrijd, de selectie. Een deel kan je dus al voor de wedstrijd invullen.
Op het formulier vul je vervolgens gedurende de wedstrijd de patronen in verdedigen, aanvallen, beide omschakelmomenten en spelhervattingen in. Met patronen bedoel ik situaties die zich veelvuldig herhalen. Als een rechtsback in de 1e helft éénmaal een bal blind naar voren heeft geknald, zou ik dat niet een patroon in de opbouw willen noemen. Daar kan je ook niet op inspelen en dat hoeft dus ook niet.
Voordelen van het gebruik van een standaardformulier:
- Een standaardformulier geeft structuur aan je analyse
- Een standaardformulier is te gebruiken tijdens de voor-, rust- en/of nabespreking
- Als je in de toekomst weer tegen dezelfde tegenstander speelt, kan je het formulier er altijd weer bij pakken en heb je relevante informatie over je tegenstander. Dit kan je meenemen in je strijdplan voor de wedstrijd
- En je hebt er dan wél een training op kunnen inrichten, gericht op het profiteren van de zwaktes van de tegenstander
Veel plezier met en van het formulier!
Einde van de serie
Het 9e spelprincipe is tevens het laatste spelprincipe in mijn serie over Cruijff. Een serie waarbij o.b.v. 9 verschillende spelprincipes ruim 20 verschillende oefenvormen zijn gedeeld die voor haast elke trainer/coach te geven zijn. Ik vond het leuk om de spelprincipes van Johan Cruijff te vertalen naar oefenvormen. Oefeningen die zich, in mijn ogen, kenmerken door eenvoud en een link hebben met de wedstrijd. Pak eruit wat je eruit kan pakken.
De aankomende tijd blijven er nieuwe oefenvormen op de site verschijnen. Tips en suggesties daarvoor zijn altijd welkom.
Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten!
man, wat een prachtige voetbalkennis, heb ondertussen alle delen gelezen. Dit wordt zeker in praktijk toegepast 😉 HEEL ERG BEDANKT