Partijvormen·Partijvormen 2·Pass/trapvormen·Pass/trapvormen 2·Spelprincipes Cruijff

Spelprincipes van Cruijff deel 6: zoek de 3e man

In dit artikel wordt het 6e spelprincipe behandeld in de serie ‘Oefenvormen gebaseerd op de spelprincipes van Johan Cruijff’.

Het spelprincipe
Zoek de 3e man. Misschien denk je: de 3e man wie of wat is dat? En waarom zou je hier iets mee willen? Cruijff zegt zelf over de 3e man het volgende:

Bron: www.ajaxshowtime.com

Wat ik hieruit op maak is: het inspelen van

  • een lopende man (niet stilstaan maar in beweging zijn)
  • die overzicht heeft (het speelveld kan overzien, de juiste richting op kan kijken, dus richting het doel van de tegenstander)
  • en niet in de voeten wordt aangespeeld (maar in de loop)

Als op bovenstaande manier gespeeld kan worden, wat krijg je dan voor voetbal? Beweeglijk, snel en in de juiste richting: naar voren. Dat klinkt niet vervelend.

Grote kans dat, als je trainer/coach bent, niet iedereen binnen je selectie bekend is met de term ‘3e man’. Dat maakt niks uit. Met eenvoudige oefenvormen is duidelijk te maken wat het is en hoe je dit kan inzetten.

Oefenvormen zonder weerstand
Om duidelijk te maken wat de 3e man is, kan je prima beginnen met een pass/trapvorm of een afwerkoefening zonder weerstand. Bijvoorbeeld deze oefening van Cruijff Football. Of onderstaande vorm met een eenvoudige 3e man-situatie. De zwarte lijnen zijn passlijnen, de rode lijnen zijn looplijnen zonder bal en de blauwe lijnen betekent dribbelen.

Pass/trapvorm ‘de 3e man’
  • speler 1 speelt naar speler 2
  • tegelijk vertrekt speler 3
  • speler 2 laat de bal vallen in de loop op speler 3
  • speler 3 dribbelt naar de andere kant

Het belangrijkste bij de oefenvorm is dat speler 3 al onderweg is voordat speler 2 de bal heeft ontvangen.

De blauwe pionnen in de tekening staan er om na een bepaalde tijd dezelfde oefening in de tegengestelde richting te kunnen spelen.

Eerder deelde ik ook deze en deze afwerkvorm waarbij een 3e man wordt gebruikt.

Oefenvormen met weerstand
Ben je wel een beetje klaar met pass/trapvormen, dan kun je ook in een partijvorm het 3e man-principe afdwingen.

Partijvorm met 3e man

In bovenstaande partijvorm staat de 3e man in een vak achter het doel. Als een team wil scoren, moet de 3e man de assist verzorgen, dat is de regel. Hierbij mag de 3e man de bal niet terugkaatsen naar dezelfde speler. Teams worden op deze manier gedwongen de 3e man te gebruiken. Je kan nog een regel toevoegen over het maximaal aantal balcontacten dat de 3e man mag hebben.

Net als bij het spelprincipe ‘kies diepte voor breedte’ is ook bij het spelprincipe ‘zoek de 3e man’ een partijvorm op een lang en smal heel geschikt om te oefenen. Bij een lang en smal veld zullen spelers vaker met de rug naar het vijandelijke doel worden aangespeeld, zodra hier iemand vanuit de beweging onderkomt (de 3e man dus) kan je weer naar voren spelen.  

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Binnenkort deel 7 in deze serie: creëer 1 tegen 1 situaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *