Algemeen·Partijvormen·Partijvormen 2

Vier principes voor de prijs van één

Deze oefenvorm is een partijvorm vanuit twee aanvallende en één verdedigend spelprincipe, plus omschakeling. Verdedigend gaat het om het afschermen van de as. Aanvallend om spelers in de as van het veld te hebben en het creëren van een overtal rondom de bal. In mijn ogen een hele mooie oefening om deze principes te combineren met volop omschakelingsmomenten.

Vier spelprincipes in 1 oefening.

Het spelprincipe
Controle over de as van het veld betekent voor mij controle over de wedstrijd. Via het centrum is de weg naar het doel (eigen doel en doel tegenstander) immers het kortst. Ontstaat er dan geen ruimte aan de zijkant? Jazeker. Verdedigend is dat een voordeel omdat de zijlijn je grootste vriend is en vanuit de as is ook de afstand naar beide flanken het kortst om druk te zetten.

Aanvallend ontstaat er ruimte voor jezelf aan de flank doordat de tegenstander het veld vaak klein wil houden. Daarom stel ik als enige flankspeler graag een speler op die sterk is in de één tegen één of met een goede trap. Dan kan de ruimte in balbezit benut worden door iemand die dat ook daadwerkelijk kan. En door de flanken te bezetten met één speler biedt het overtal in de as mogelijkheden om via positiespel tot kansen komen.

Daarnaast kan je in de omschakeling van balbezit naar balverlies gemakkelijker druk zetten op de bal vanuit de as.

De tekening
In de tekening zie je een partijvorm met vier doelen. De rode partij kan scoren in doelen 3 en 4, geel in doelen 1 en 2. De vorm is uitgewerkt in een 8*8 maar kan vanzelfsprekend ook met meer/minder gespeeld worden.

Blog 2 deel 1

De oefenvorm
Een normale partijvorm met 2 extra doelen nabij de middellijn. De extra doelen staan met de doelmond naar elkaar toe. Door de extra doelen in de as te plaatsen wordt de as extra belangrijk gemaakt. Het mooie van de oefening vind ik dat er continue keuzes gemaakt moeten worden door beide partijen:

  • Welk doel vallen we aan?
  • Welk doel verdedigen we en met hoeveel spelers?
  • Hoe schakelen we om?
  • Wordt de as bezet en hoe?

Bij de omschakeling naar balverlies zal het verdedigende team razendsnel het kleine doel willen verdedigen en dus de as moeten bezetten. Hierdoor wordt ook het spelprincipe ‘zo snel mogelijk omschakelen’ behandelt. Een mooie, georganiseerde chaos.

Coaching
Waar op gelet kan worden:

  • Wordt er een overtal in de as gecreëerd om zo tot doelpunten te komen?
  • Sluit het verdedigende team bij zodra de aanvallende partij voorbij het kleine doel is?
  • Bij omschakeling: wordt er naar de as omgeschakeld (bij balverlies kleine doel bezetten), is de restverdediging in orde?

Als je spelers hierover bevraagt gaat het niet direct om goed/fout maar vooral dat er wel over nagedacht is.

Variaties
Logischerwijs kan de vorm eenvoudig met andere aantallen gespeeld worden. Afhankelijk van het aantal beschikbare spelers. En in het geval van geen keepers ook met vier kleine doelen. Enkele opties om te variëren:

  • Doelen 2 en 3 omwisselen (zie onderstaande tekening)
  • Doelen 2 en 3 iets naar de zijkant schuiven
  • Doelpunten in het kleine doel meer/minder waard laten zijn dan doelpunten in het grote doel
  • Eén klein doel verwijderen (nummer 2 of 3)
  • Vierkant veld i.p.v. rechthoekig veld
  • Vervang de doelen door dopjes waardoor de spelers kunnen passen voor punten

Blog 2 deel 2

Tijdens deze variatie dient rood te scoren in de doelen 2 en 4, geel in 1 en 3. Er is in de startsituatie direct al een overtal voor de rode partij, wat gaat geel doen?

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Een gedachte over “Vier principes voor de prijs van één

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *