Algemeen·Partijvormen·Partijvormen 2·Uncategorized

Verdedigen als Atletico Madrid van Diego Simeone

Deze oefenvorm is een partijvorm van Diego Simeone waarbij het verdedigen van de zone centraal staat.

Het spelprincipe
Deze oefenvorm gaat over het verdedigen van de zone. Zonedekking is één van de kenmerken van het Atletico Madrid van Simeone. Bij zonedekking schermt een verdediger een zone af. Een alternatief voor zonedekking is mandekking (waarbij een verdediger aan een tegenstander wordt gekoppeld). Klinkt erg logisch en dat is het ook.

Wat zijn voordelen van zonedekking? Graag haal ik de 2 voordelen die voor mij het zwaarst wegen eruit:

 • Je kan blijven staan in de door jouw gekozen organisatie. Als bij balbezit voor de tegenstander, je spelers achter hun directe tegenstander aan lopen (mandekking dus), kan je organisatie veranderen: je rechtsback loopt bijvoorbeeld met een inzakkende linksbuiten mee naar het middenveld en laat een enorm gat achter. Niet jijzelf maar de tegenstander bepaalt dan waar je staat. De tegenstander kan hiermee eenvoudiger gaten in je verdediging trekken waar weer andere spelers in kunnen duiken. Bij zonedekking zal de inzakkende linksbuiten worden opgevangen door een middenvelder en blijft de back in de zone staan.
 • Spelers hoeven minder te lopen bij zoneverdediging t.o.v. mandekking. Je spelers schermen de zone af en hoeven dus niet helemaal van linkerkant van het veld naar rechterkant te lopen. Als speler was mijn motto al: ‘hoe minder lopen hoe beter, lopen doe je bij een atletiekvereniging’. De energie die spelers overhouden door vanuit de zone te verdedigen, kan mooi gestoken worden in aanvallen of omschakelen.

Als spelers niet gewend zijn zones te verdedigen maar de man, kan de overstap wel enige aanpassingstijd vergen. Gelukkig is dit te trainen, klik hier voor een filmpje om te zien hoe Simeone dat doet. Ook duidelijke communicatie in het veld is belangrijk, bijvoorbeeld als een tegenstander ‘overgegeven moet worden’. Daarmee bedoel ik het moment dat een tegenstander door een loopactie switcht van zone. Het is fijn als een teamgenoot daar verbaal op wordt geattendeerd.

De tekening
In de tekening zie je een rechthoekig veld met 8 vakken, 6 rode spelers en 6 gele spelers en 4 kleine doeltjes. Het rode team kan scoren in de bovenste doelen, het gele team in de onderste doelen.

De oefenvorm
De 4 rode verdedigers proberen de 2 rode aanvallers bereiken die vervolgens moeten scoren. De 4 gele verdedigers proberen dit te voorkomen door hun zone te verdedigen, de aanvallers worden dus niet gedekt: de zone wordt verdedigt en passlijnen moeten worden afgeschermd.

Het is geen toeval dat Simeone de oefening doet met een lijnen van 4 en 2 spelers. In de verdedigende organisatie staat Atletico Madrid regelmatig in een vlakke 4-4-2, d.w.z. 4 verdedigers op lijn, 4 middenvelders op lijn en 2 aanvallers op lijn.

(Bovenstaand een foto uit 2015 van de zoneverdediging van Atletico, bron: www.pastemagazine.com)

Coaching
Wat is belangrijk tijdens de oefening:

 • Spelers blijven sowieso in de zone tijdens de oefening aangezien de vakken zijn afgezet, handig om dit wel in de gaten te houden
 • De dichtstbijzijnde verdediger loopt in het filmpje altijd explosief naar voren, als een keeper die zijn doel verkleind voor een spits. Zie je dit ook terug als je de oefening doet?
 • Kantelen de overige spelers ook naar de bal toe en schermen ze de (juiste) passlijn af?
 • Zetten de verdedigers nog explosief druk als een aanvaller is aangespeeld?
 • Voor de spelers in balbezit is het belangrijk om het baltempo hoog te houden en de aanvallers de juiste loopacties te maken om aanspeelbaar te zijn

Variaties
Mogelijke variaties:

 • Je moét de oefening uiteraard niet per se doen met een lijn van 4 plus een lijn van 2, andere aantallen zijn ook mogelijk. Wil je het zo wedstrijdecht mogelijk maken, kies dan voor aantallen die overeen komen met je gekozen formatie
 • Variëren met doelen: meer/minder dan in het filmpje of wellicht grote doelen met keepers

Een ander kenmerk van het verdedigen van Simeone is het compact verdedigen, zie hiervoor bijvoorbeeld deze vorm die ik eerder heb gedeeld.

Voor liefhebbers van verdedigen en verdedigende analyse beveel ik onderstaande filmpjes nog van harte aan:

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

3 gedachten over “Verdedigen als Atletico Madrid van Diego Simeone

  1. Dag Jurgen,

   De exacte afmeting weet ik niet. Op basis van het filmpje en mijn timmermansoog;) zou ik zeggen ongeveer 12m breed bij 10m lang. Een verdediger bestrijkt dan een vak van 3m breed bij 5 meter lang/diep.

   Als je de oefening doet, kan je altijd gaandeweg de afmeting aanpassen, afhankelijk van hoe het gaat.

   Groeten,
   Eduard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *