Afwerkvormen·Afwerkvormen 2·Algemeen·Oefenvormen·Pass/trapvormen·Pass/trapvormen 2

Pass/trapvorm met afwerken

Deze oefenvorm is een pass/trap vorm die je kan uitbreiden tot een afwerkvorm.

De tekening
In de tekening zie je 7 pionnen: 3 oranje (midden), 2 groene (links) en 2 blauwe (rechts). Er zijn in de tekening 9 spelers opgenomen: bij pion 1 en 3 staan 2 spelers, bij de overige pionnen 1 speler.

De zwarte lijnen zijn passlijnen, de rode looplijnen zonder bal en de blauwe lijn is een dribbel.

PT plus afwerken deel 1

De oefenvorm
De start van de oefenvorm is eenvoudig: vanaf pion 1 gaat de bal naar pion 2, dan naar pion 3 enz. Belangrijk is dat bij pion 2 er een zijwaartse loopactie wordt gemaakt om opengedraaid te kunnen aannemen en weer door te kunnen spelen.

De bal gaat beurtelings over de blauwe en over de groene kant. Dus: in de tekening gaat de bal over de blauwe kant, de volgende bal gaat dan na de oranje pionnen (1-3) naar de groene pionnen 4 en 5 aan de linkerkant.

Coaching
De oefenvorm kan je als volgt stapsgewijs opbouwen:

  • Start zoals weergegeven in de 1e tekening waarin de bal direct van pion naar pion gaat
  • Toevoegen van de 1e kaats tussen pion 1 en pion 2
  • Toevoegen van de 2e kaats tussen pion 3 en pion 4
  • Toevoegen van diepteloopactie vanaf pion 5. De bal wordt dus niet meer in de voeten gespeeld bij de 5e pion maar voor pion 4 langs in de loop van de speler die tijdig vertrekt vanaf pion 5

Waar je op kan letten is vanzelfsprekend de kwaliteit van het passen/trappen en afwerken. Ook de timing en explosiviteit van de diepgaande speler bij pion 5 is een aandachtspunt.

PT plus afwerken deel 2

Variaties
Als alle bovenstaande stappen zijn doorlopen kan je er ook voor kiezen om de diepgaande speler vanaf pion 5 te laten afwerken i.p.v. dribbelen naar pion 1.

Tip: je kan het passen/trappen van de oefening gebruiken als verlengde van de warming-up. Bouw de oefening op zoals hierboven aangegeven. Later in de training, evt. na andere oefeningen, kom je terug bij deze vorm en voeg je direct het afwerken toe. De spelers weten nog hoe het passen/trappen gaat dus dit hoef je niet meer uit te leggen.

PT plus afwerken deel 3

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *