Algemeen·Partijvormen·Partijvormen 2

Compact spelen

Deze oefenvorm is een partijvorm waarin een begin wordt gemaakt met compact spelen. In deze oefening vanuit 1 linie.

Het spelprincipe
Compact spelen. Je hoort het vaak binnen de voetbalsport als het gaat over de verdedigende organisatie. Wat is compact spelen precies? Het lijkt me goed in ieder geval even duidelijk te maken wat ik onder compact spelen versta. Compact spelen wil in mijn ogen niets anders zeggen dan dat het verdedigende team het veld zo klein mogelijk maakt, waarbij onderlinge afstanden klein worden gehouden en de linies in acht gehouden worden. Een soort kluitjesvoetbal 2.0 😉

De tekening
In de tekening speelt rood (4 spelers) tegen geel (6 spelers). De rode partij speelt dus in ondertal. De oefening kan ook prima met andere aantallen gespeeld worden, vanaf 2 tegen 3. Rood moet de achterlijn verdedigen, de gele partij heeft een klein doel in de tekening.

Blog compact spelen

De oefenvorm
Je speelt een partijvorm met een over- en ondertal. Het overtal hervat zoveel mogelijk het spel, dus na doelpunten en ballen die over de zijlijn gaan. Zo komt het ondertal veel aan verdedigen toe en dat wil je graag met deze oefening. Het ondertal verdedigt de lijn en kan scoren in het doel. Het overtal kan scoren door over de lijn te dribbelen en verdedigt het doel.

Ideaal is het als de te verdedigen lijn breed genoeg is om alle spelers in ondertal op 1 lijn te krijgen, waarbij er nog ruimte aan de zijkanten overblijft. Er zal dan snel gekanteld zal moeten worden als het overtal het spel verplaatst van flank naar flank. Het ondertal zal de zone moeten verdedigen i.p.v. de man om doelpunten te voorkomen.

De afmeting van het veld is afhankelijk van het niveau van je spelers.

Coaching
De coaching van deze oefening richt zich vooral op het ondertal/verdedigende team. Enkele aandachtspunten:

  • Staat het ondertal op 1 lijn?
  • Hoe zijn de onderlinge afstanden? Zijn ze voornamelijk gelijk of wisselend?
  • Wordt er snel genoeg gekanteld als het spel wordt verplaatst?
  • Wordt de zone of de man verdedigt?
  • Wordt het ondertal in de 1 tegen 1 eenvoudig uitgespeeld of niet?

Variaties

  • Veld breder maken (als het verdedigen goed gaat) om het ondertal steeds meer uit te dagen
  • Overtal maximaal aantal balcontacten geven
  • Met/zonder buitenspel. Als je zonder buitenspel speelt is interessant om te zien wat de verdedigers doen t.o.v. aanvallers die achter de verdediging gaan staan. Lopen ze mee of schermen ze de passlijn af? Ik ben fan van het laatste!
  • Doeltje toevoegen voor het ondertal om in te scoren

Voor de liefhebber die meer analyse wil m.b.t. (compact) verdedigen, op Youtube zijn er interessante video’s te vinden. Bijvoorbeeld van Atletico Madrid en Juventus.

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *