Blogs

Twaalf tips uit het boek Legacy

Waar een klein land groot in kan zijn. Die vlieger gaat op voor Nieuw-Zeeland en rugby. Hoewel Nieuw-Zeeland een klein land is, wordt het alom gezien als beste rugbyland ter wereld. Hoe kan een klein land een dergelijke status bereiken? Het antwoord wordt gegeven in het boek Legacy. Het boek geeft een kijkje in de ziel van de All Blacks. All Blacks is een verwijzing naar het zwarte tenue van het beste rugbyteam ter wereld. Wat kan je leren van de All Blacks? Twaalf tips om je te inspireren over leiderschap en teamspirit.

Tip 1
Alleen als je jezelf (goed) kent, kan je een goede leider zijn. Ken je sterke en minder sterke punten, je normen en waarden. Wees authentiek en trouw aan jezelf. En dus ook: wees geen kopie van iemand anders. Vanuit je zelfkennis krijg je een karakter en integriteit, van daaruit komt leiderschap (Vince Lombardi)

Hoe goed ken jij jezelf?

Tip 2
Echte leiders creëren voorwaarden zodat anderen kunnen uitblinken. Hoe creëer jij deze voorwaarden voor jezelf en mensen om je heen? Wat heb jij nodig om uit te blinken? Wat hebben je spelers nodig om uit te blinken? De laatste vraag is een vraag die jij je spelers kan stellen.

Dat gaat verder dan het aanleren van enkel vaardigheden bij de All Blacks. Ook kennis over het spel en randvoorwaarden worden vergroot en karakters worden gevormd. Leiders geven ook verantwoordelijkheid aan anderen om op die manier nieuwe leiders te creëren.

Niet alleen de sporter maakt een ontwikkeling door maar de mens maakt een ontwikkeling door zodra hij onderdeel wordt van de All Blacks.

Welke ontwikkeling laat jij je spelers doormaken?

Tip 3
Binnen de groep heerst een cultuur van vragen stellen. Het bevragen van elkaar, van de keuzes die gemaakt worden. Niet om een ander te laten struikelen maar met de intentie om te leren, om keuzes weloverwogen te laten zijn en uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken.

Een veilig klimaat is daarvoor essentieel. Lees ook dit artikel over het car-model.

Tip 4
Niemand is te groot voor de kleine dingen. In het boek wordt het voorbeeld gegeven van de oudste spelers die de kleedkamer dweilen na een wedstrijd. Niemand is te groot voor ogenschijnlijke rotklusjes. Binnen of buiten het veld. Er is geen plaats voor ego’s.

Hoe is dit in jouw team?

Tip 5
Binnen het team is er een continue zoektocht naar verbetering. Er wordt niet tevreden achterover geleund. Iets wat ik ook teruglas bij onder andere Pep Guardiola.

Daaruit vloeit voort dat er wordt doorgeselecteerd binnen het team, óók als het goed gaat. Voor veel coaches binnen het voetbal is dit lastig gebleken. Dan zakte een team door het ijs op een eindtoernooi en concludeerde men achteraf dat er doorgeselecteerd had moeten worden.

Tip 6
Geef betekenis aan hetgeen je doet. Waar doe je het voor? Wat is het hoogst te behalen doel? Hoe meer je hebt om voor te spelen, des te beter je zal spelen. Creëer eventueel een gemeenschappelijke vijand.

Bij de All Blacks leeft heel sterk het gevoel om bij te dragen aan de nalatenschap van het team. Dat kan zijn door het winnen van een WK maar ik heb de indruk gekregen dat het winnen van een eindtoernooi niet het hoogste doel is van een All Black. Bijdragen aan de nalatenschap is een hoger doel.

‘You have te leave the jersey in a better place’

Tip 7
Het teambelang staat altijd op 1. Het is goed om te herkennen welk belang de spelers nastreven: het individuele belang of het teambelang. Daar mag je ook op selecteren. Een goed team heeft geen supersterren maar goede spelers die dankzij het team goede spelers kunnen zijn.

‘For the strength of the Pack is the Wolf, and the strenght of the Wolf is the Pack’

Tip 8
Leg de lat hoog in alles wat je doet. Neem bij voorbaat geen genoegen met minder dan het hoogste.

‘Aim fort he highest cloud, so that if you miss it, you will hit a lofty mountain’

Tip 9
Training zijn zwaarder dan wedstrijden, overlaad de spelers tijdens trainingen met problemen die ze moeten oplossen en onverwachte gebeurtenissen waarmee ze om moeten gaan. Vertaal ik dit naar de voetbalwereld dan moet ik denken aan Julian Nagelsmann: trainingen complex maken, heel veel variatie in de oefenstof.

Tip 10
Druk. We kennen het allemaal en hebben er allemaal mee te maken gehad. Privé, werk maar ook zeker binnen de sport. Druk om te presteren of spanning bij een conflict bijvoorbeeld. Maar hoe ga je daarmee om? Slechte beslissingen worden niet genomen door een gebrek aan vaardigheden of kennis maar door een gebrek aan handelend vermogen op cruciale momenten. In het boek wordt een onderscheid gemaakt tussen red heads en blue heads.

Een red head wordt omschreven als gespannen, resultaatgericht, agressief, overcompenserend en wanhopig. Een blue head als relaxed, gefocust op het moment, nauwkeurig en onverstoorbaar. Het behoeft denk ik geen betoog wie beter kan handelen in situaties van druk en stress.

Er worden enkele voorbeelden van mantra’s genoemd hoe te dealen met stressvolle situaties. Mantra’s waar je altijd op kan terugvallen. Bijvoorbeeld voor piloten is een mantra ‘aviate, navigate, communicate’. Voor piloten betekent dat focus je eerst op het vliegen van je toestel, daarna het vliegen in de juiste richting en daarmee communiceren wat je aan het doen bent.

Hoe ga jij om het druk? Hoe reageer je in stressvolle situaties? En je spelers?

Tip 11
Echte kampioenen zijn bereid om iets extra’s te doen. Bijvoorbeeld extra investeren in training, voeding etc. Succes komt met opofferingen, met een prijs, welke opoffering ben jij of is je team bereid om te doen? Welke prijs ben jij bereid of is je team bereid te betalen voor het hoogste doel?

Tip 12
Een team heeft rituelen, tradities, motto’s en symbolen. Rituelen, tradities motto’s en symbolen binden. Voor All Blacks is de haka daarvan het meest zichtbare voorbeeld. En wat te denken van het Italiaans volkslied?

Welk ritueel, welke traditie, welk motto of welk symbool heeft jouw team of vereniging? De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, de grappige mascotte, de chocoladeletteractie, de muziek in de kleedkamer? Vul zelf aan, koester deze gebruiken. Kan je hier niets verzinnen, dan wordt het misschien tijd om daar eens over na te denken.

Met welke tip ga jij je voordeel doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *