Algemeen·Sociale Competenties

Sociale competenties deel 18: de aandachtscirkels van Eberspacher

Hoe kijk jij als coach naar een training of wedstrijd? Waar besteed je, bewust of onbewust, aandacht aan? Let je op een specifieke speler, teamfuncties, scheidsrechter of iets anders? Ben je makkelijk afgeleid? Laat jij je beïnvloeden door een opmerking van een supporter van de tegenpartij? En waar hebben de spelers hun aandacht?

De Duitse sportpsycholoog heeft nagedacht over aandacht en ontwikkelde zes aandachtscirkels. Hoe verder je van cirkel 1 komt, hoe slechter je gaat presteren.

De zes aandachscirkels

Cirkel 1
Je aandacht is gericht op je eigen taak. Je laat je niet afleiden, hierdoor ben je in staat om je niveau te halen. Dit vraagt om mentale kracht.

Cirkel 2
De aandacht is gericht op afleidingen. Dat kan positief zijn als je bijvoorbeeld een aanmoediging krijgt maar als je hier teveel mee bezig bent, ben je niet meer 100% gericht op je taak. Dit kan ten nadele zijn van het uitvoeren van de taak.

Cirkel 3
In de derde cirkel denk je na over het niet goed presteren en welk niveau je zou moeten kunnen halen. Je vergelijkt dus je prestatie met je eigenlijke niveau en denkt na over hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Cirkel 4
Je focust op winnen en verliezen en je bent nóg minder bezig met je taak.

Cirkel 5
In de vijfde cirkel denk je na over de gevolgen van winnen of verliezen: ‘als we vandaag verliezen is het kampioenschap verloren’.

Cirkel 6
De vraag die in de laatste cirkel wordt gesteld: wat doe ik hier? Bij de jongste jeugd zijn dit de grassprietjestellers. Bij ouderen spelers die het liefst direct gewisseld willen worden.

De aandachtscirkels kunnen je helpen inzicht te geven in waar je gedachten zijn en op welke manier je afgeleid bent.

Waar zijn jou gedachten tijdens een training of wedstrijd? En ben je daar gelukkig mee?

Tips en reacties zijn welkom! Binnenkort deel 19 in de serie over sociale competenties!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *