Ruud Gullit. Een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden en aanvoerder tijdens het succesvolle EK’88. In het boek Kijken naar voetbal zet Gullit zijn visie op voetballen uiteen. Welke tien lessen kan jij leren van Ruud Gullit?
Les 1: kijken naar voetbal
Er zijn verschillende manieren om naar voetbal te kijken: je laten leiden door statistieken, de bal volgen of acties van spelers, kijken naar de organisatie op het veld, of letten op details.
Les 2: tactiek
Tactiek is voor Gullit ‘inspelen op de specifieke kwaliteiten van de speler of de spelers die beslissend zijn in een wedstrijd. Zowel in je eigen ploeg als bij de tegenstander. Een tactiek werk alleen als het individu binnen de tactiek kan uitblinken.’
Les 3: de bal
Om te winnen moet je de bal hebben maar je moet hem niet houden. Je moet efficiënt met de bal omgaan en z.s.m. rendement boeken.
Les 4: spelers bepalen
Geen enkel systeem (formatie) of tactiek is heilig: de spelers bepalen die. Ze moeten het uiteindelijk (kunnen) uitvoeren.
Les 5: rustbespreking
Als je iets wil losmaken bij spelers, zal je ze moeten verrassen. Niet altijd een standaard bespreking houden met tactische aanwijzingen.
Les 6: diepgang
In een elftal heb je diepgang nodig. Tegenstanders zijn niet gevaarlijk als je niet achter je verdediging komen.
Les 7: fouten
Maak je niet overdreven druk om fouten maar accepteer dat fouten onderdeel zijn van het spel. Voetbal is niet altijd eerlijk en je krijgt niet altijd wat je verdient.
Les 8: tactische foefjes
Als je een tactisch foefje wil uithalen, probeer dan snel het verschil te maken voordat een tegenstander je doorheeft en op je foefje inspeelt.
Les 9: ingrijpen
Geef jezelf langs de lijn wat tijd om een probleem op te lossen. Maar durf wel in te grijpen.
Les 10: wij/zij
Als je als coach een ‘wij tegen de rest’ kan creëren, dan moet je daar altijd voor kiezen. Het kan een team tot grotere hoogte laten stijgen.
Met welke les ga jij je voordeel doen?