Blogs·Sociale Competenties

Sociale competenties deel 13: motivatie

Wat motiveert jou? En wat motiveert je spelers? Je hebt ook vast wel eens getwijfeld aan de motivatie van één of meerdere spelers of aan je eigen motivatie.

Motivatie kan een lastig en ongrijpbaar begrip zijn. Wat is motivatie eigenlijk? In het onderwijs worden er zes factoren onderscheiden die invloed hebben op (goed) leergedrag van kinderen. De zes factoren zijn de volgende:

  1. Betekenis geven
  2. Interesse in de leerling en veiligheid
  3. Positieve benadering
  4. Succesbeleving
  5. Individuele aanspreekbaarheid
  6. Feedback, kennis van de resultaten

Deze factoren kan je prima toepassen in de sportwereld. Dat ziet er als volgt uit.

Betekenis
Het geven van betekenis is het helpen ontwikkelen van intrinsieke motivatie. Betekenis gaat over een persoonlijke binding die de speler met de training aangaat. Wat heb ik aan deze oefenvorm? Hoe maakt dit mij een betere speler of gaat dit mij helpen tijdens de eerstvolgende wedstrijd? Wat kan ik concreet met deze oefenvorm?

Hoe geef jij betekenis voor spelers?

Interesse en veiligheid
Een speler moet zich veilig en gerespecteerd voelen. Bouw een relatie op met je speler, wees eerlijk en neem je spelers serieus. Zie ook mijn artikel over het car-model.

Voelen je spelers zich veilig in je team en bij jou? Hoe weet je dat?

Positieve benadering
Benader je spelers positief. Hoge en optimistische verwachtingen hebben een positief effect op resultaten en ontwikkeling van spelers.

Hoe benader jij je spelers?

Succesbeleving
Het ervaren van succes is een enorme stimulans voor de motivatie. Ook het benadrukken van positieve aspecten werkt motiverender dan het benadrukken van negatieve aspecten. Daarbij mag aangetekend worden dat negatieve aspecten niet onbesproken hoeven blijven.

Hoe werk jij aan succesbeleving?

Individuele aanspreekbaarheid
Spelers moeten het gevoel hebben dat ze meedoen in het team en in de selectie. Weten dat je individueel aangesproken kan worden op je rol in het team, motiveert om mee te doen.

Spreek je spelers individueel aan op hun rol binnen het team?

Feedback
Een speler moet inzicht krijgen in wat hij al kan en wat nog ontwikkelt moet worden. Daartoe geeft de coach continue feedback. Het oeps-model kan hierbij helpen.

Tot slot
Extra aandacht voor één of meerdere van deze factoren kan een positieve impact hebben op de (gebrekkige) motivatie van een speler.

Hoe ga jij de aankomende tijd werken aan de motivatie van je spelers? Of welke factor gaat het meeste impact hebben op je eigen motivatie?

Tips en reacties zijn welkom. Binnenkort deel 14 in de serie over sociale competenties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *