Blogs·Blogs overig

Lessen van Sir Alex Ferguson

Maar liefst zesentwintig jaar was Sir Alex Ferguson trainer van Manchester United. Sinds zijn vertrek in 2013 is Manchester United een trainerskerkhof gebleken en won het nooit meer de Premier League. Het winnen van de Premier League was onder Sir Alex, of SAF, dertien keer gelukt, daarbij komen nog twee Champions Leagues en vele andere prijzen. Sir Alex mag met recht een legende genoemd worden.

In het jaar dat SAF afzwaaide bij Manchester United en pensioneerde kwam tevens zijn autobiografie uit. Welke lessen kan je als voetbalcoach leren van de man die meer dan een kwart eeuw de baas was van een van de grootste clubs ter wereld?

Les 1: tegenslag
Soms is een nederlaag de beste uitslag. Het gaat erom hoe je reageert op tegenslag, het is een moment om je kracht te laten zien. Reageer je futloos op een nederlaag dan zullen er meer volgen. Gedraag je waardig als je verliest.

Les 2: je komaf
Laat je komaf nooit een barrière zijn voor je succes. Een eenvoudige komaf is eerder een hulp dan een belemmering want dan heb je energie en motivatie nodig om iets te bereiken in tegenstelling tot iemand vanuit een bevoorrecht positie.

Les 3: hard werken
De sleutel om succes te boeken is hard werken. Er is niets beter dan hard werken.

Les 4: emoties tonen
Door het laten zien van emoties, kan je zien dat mensen écht betrokken zijn.

Les 5: vernieuwing
Wees niet bang voor vernieuwing. Blijf altijd vernieuwen, ook als het goed gaat en je successen haalt. Vernieuwing is een dagelijkse plicht. Onderdeel daarvan is ook afscheid nemen van spelers die veel voor je hebben betekent.

Les 6: je weet niet alles
Als je een tijdje meeloopt en successen hebt behaald, kan je gaan denken dat je alles weet. Dat is niet zo. Je wordt altijd weer verrast en geconfronteerd met het feit dat je nooit alles weet.

Les 7: kritiek geven
Wees kritisch en vertel spelers de waarheid maar voeg daar een aanmoediging aan toe. Spelers moeten zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun prestaties en daarbij kun je ze niet alleen maar lof geven. Door duidelijk te maken wat je van spelers verwacht en in openheid te delen wat je van prestaties vindt, hou je een winnaarscultuur in stand.

Les 8: educatie trainers
Jonge trainers moeten goed beslagen ten ijs komen, begin op jonge leeftijd. Laat je intensief en langdurig opleiden als trainer, ga niet voor een bliksemcarrière maar neem de tijd om je pad uit te stippelen.

Les 9: afspiegeling
Voetbalelftallen volgen een afspiegeling van het karakter van de trainer. Voor Ferguson zelf betekende dat, dat hij een ploeg wilde zien die nooit zou opgeven. Er was altijd wel iets van te maken en de wedstrijd is pas afgelopen als de scheidsrechter voor de laatste keer heeft gefloten.

Met welke les(sen) ga jij je voordeel doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *