Afwerkvormen·Afwerkvormen 2·Algemeen·Oefenvormen·Overig·Uncategorized

Kop- of schietspel

Deze oefenvorm is een oefening voor de fun met schieten en/of koppen.

De boog kan niet altijd gespannen staan op training, daarom is het ook leuk om oefeningen voor de fun te doen. Bijvoorbeeld op dit moment, met de naderende kerstvakantie en winterstop, of gewoon omdat je het leuk vindt. De volgende oefening is daar goed voor te gebruiken.

De tekening
In de tekening zie je een rood team en een geel team. Beide teams staan gedeeltelijk naast en voor het doel, een speler van het rode team begint op het doel. De ballen zijn bij de spelers naast het doel.

De oefenvorm
Geel start de oefening als een speler naast het doel een teamgenoot de bal aangooit (op de rand van het doelgebied) waarna de teamgenoot koppend probeert te scoren. Degene die kopt, wordt automatisch keeper waarna het andere team aan de beurt is. Na het keepen sluit de speler aan in de rij naast het doel. Hoe hoger het tempo, hoe leuke de oefening. Het team dat het eerst 10 doelpunten heeft gemaakt wint het spel.

Coaching
Met deze oefening probeer ik, naast het bijhouden van de score, altijd zoveel mogelijk aan te moedigen. Verder is het belangrijk dat spelers na het koppen z.s.m. op het doel gaan staan om een doelpunt van het andere team te voorkomen. Dit wordt nog wel eens vergeten (niet omschakelen na juich-/rouwmoment). Vanzelfsprekend is de kwaliteit van het koppen belangrijk.

Variaties
Enkele mogelijke variaties:

  • Verplicht bovenhands (dus zoals een ingooi) aangooien vanachter het doel
  • Inspelen (met de voet) en afwerken vanaf de penaltystip of rand zestienmetergebied, met of zonder aanname
  • Spelen op tijd i.p.v. wie het eerst 10 doelpunten heeft
  • De winnaar met een voorsprong van een x-aantal punten de partijvorm laten starten
  • Verliezer ruimt op of moet x-aantal keer opdrukken

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *