Blogs·Blogs overig

Feyenoord gaat voor jeugd. Hoopvol of niet?

“Feyenoord gaat volop op eigen jeugd.” Het zijn woorden van algemeen directeur van Feyenoord Jan de Jong in Studio Voetbal in maart van dit jaar. Ik vroeg me af hoe hoopvol deze uitspraak zou kunnen zijn voor Feyenoord-supporters.

Wat zou De Jong trouwens precies bedoelen met zijn uitspraak? Dat er meer spelers vanuit de jeugd moeten doorstromen naar de A-selectie? En zo ja, hoeveel? Of moeten jeugdspelers voor hogere bedragen verkocht kunnen worden in de toekomst? Het beleid om de jeugd belangrijker te maken, bij gebrek aan financiën enigszins uit nood geboren, kan ook impliceren dat Feyenoord de afgelopen jaren niet (voldoende) op jeugd heeft ingezet. Maar is dat wel zo?

Tijd om eens dieper te kijken naar de doorstroming van de jeugd en dit te vergelijken met de 2 grootste concurrenten van Feyenoord: Ajax en PSV. Hierbij heb ik gekeken naar de instroom van jeugdspelers vanuit de onder 19 en de Jong-teams in de afgelopen 10 jaar, dus vanaf seizoen 2009/10. Spelers die vóór die periode zijn ingestroomd maar wel zijn verkocht in de afgelopen 10 jaar, zoals Georginio Wijnaldum en Daley Blind, zijn niet meegenomen. Bron is transfermarkt.nl.

Absolute aantallen
Gekeken naar absolute aantallen zijn er vanaf seizoen 2009/10 38 spelers doorgestroomd vanuit de jeugd van Feyenoord naar de A-selectie. Ajax, dat toch bekend staat als club waar jeugd een kans krijgt, scoort 40. PSV blijft enigszins achter met 29. Bij PSV valt wel op dat de afgelopen 2 seizoenen maar liefst 12 spelers zijn doorgestroomd. Bij Feyenoord valt vooral de gelijkmatigheid op: elk seizoen stromen er tussen de 2 en 5 spelers door. Tot zover eigenlijk niets aan de hand voor Feyenoord.

Verkochte jeugdspelers
Gekeken naar het aantal verkochte jeugdspelers, dus spelers waar daadwerkelijk een transfersom voor ontvangen is, komt Feyenoord op 13 spelers, bijna 2x zoveel als PSV. Hiervoor heeft Feyenoord bijna 67 miljoen ontvangen. Ajax verkoopt duidelijk meer spelers (18 stuks) en ook nog eens voor meer geld (177,5 miljoen). Feyenoord heeft de laagste gemiddelde waarde per transfer namelijk 5,1 miljoen, bij Ajax is dit 9,8 miljoen en bij PSV 8,2 miljoen. Hierin blijft Feyenoord dus achter, meer dan 3 miljoen per speler. Bij PSV valt op dat 2 spelers (Depay en Locadia) gezamenlijk goed zijn voor bijna 90% van de inkomsten.     

Detail: van alle inmiddels vertrokken jeugdspelers die vanaf 2015/16 zijn doorgestroomd naar het 1e elftal, heeft Feyenoord alleen bij het vertrek van Gustavo Hamer een transfersom (3 ton) ontvangen. Ter vergelijking: Frenkie de Jong van Ajax gaat voor 75 miljoen over de toonbank en Jurgen Locadia is vorig seizoen door PSV voor 17 miljoen verkocht.

En bij de Oranje-debutanten is Feyenoord niet vertegenwoordigd. Van de jeugdspelers die vanaf 2015/16 zijn ingestroomd in de A-selectie van Feyenoord heeft niemand gedebuteerd in het Nederlands Elftal. Terwijl in deze periode 4 Ajacieden debuteerden en 2 PSV’ers. Voor Feyenoord was Rick Karsdorp de laatste speler uit de eigen jeugd die debuteerde in Oranje. Karsdorp stroomde in 2014 in.

Alle traditionele topclubs laten veel spelers transfervrij vertrekken naar clubs in Nederland of daarbuiten. Veelal bij een gebrek aan perspectief.

Huidige selectie
Gekeken naar de huidige selecties valt het volgende op:

  • Feyenoord: 15 van de 29 spelers zijn jeugdspelers. Clasie is niet meegerekend omdat voor hem al eens een transfersom is geïncasseerd. Wie vertegenwoordigt transferwaarde? Meest in het oog springende speler is Tonny Vilhena. Vilhena heeft echter een 1-jarig contract, dat komt niet ten goede aan de transferwaarde. Mogelijk in de nabije toekomst Dylan Vente en Orkun Kokcu, verder hoopt Jan de Jong op Wouter Burger. Je zou nog een Tyrell Malacia of Justin Bijlow kunnen noemen maar hoe dan ook; deze spelers hebben nog veel te bewijzen. Sven van Beek loopt al iets langer mee maar is vooralsnog geen zekerheid gebleken.  
  • Ajax: 19 van de 33 spelers zijn jeugdspelers. Blind niet meegerekend, zelfde verhaal als Clasie. Wie vertegenwoordigt waarde? Matthijs de Ligt lijkt niet te houden deze zomer, volgens transfermarkt.nl is zijn waarde 70 miljoen. De waarde van Donny van de Beek zou 25 miljoen zijn. Ook Kasper Dolberg en bijvoorbeeld Noussair Mazraoui zouden in de toekomst een miljoenentransfer kunnen maken. Het verhaal van Frenkie de Jong is natuurlijk bekend.  
  • PSV: 18 van de 32 spelers zijn jeugdspelers. De afgelopen 2 seizoenen zijn er 12 spelers vanuit de jeugd doorgestroomd. Spelers als Steven Bergwijn, Donyell Malen en Pablo Rosario lijken potentiële goudmijnen voor PSV. Sam Lammers doet het nu goed op huurbasis van SC Heerenveen. Bergwijn zou volgens transfermarkt.nl 30 miljoen waard zijn.

Vanzelfsprekend zit de waarde van spelers niet alleen in geld maar heeft een speler ook waarde op het veld gehad. Door doelpunten, assists of goed verdedigend werk zijn spelers ook van betekenis geweest voor de club die hen heeft opgeleid. Dat is echter wel lastiger uit te drukken vandaar dat ik me beperk tot financiële waarde.

Conclusie
Gekeken naar absolute aantallen, zowel qua verleden als in de huidige selectie, doet Feyenoord niet onder voor Ajax en PSV. Er stroomt in verhouding een vergelijkbaar aantal jeugdspelers door, bij Feyenoord zelfs meer dan bij PSV en het weet ook meer spelers te verkopen dan PSV. Kennelijk zijn de jeugdspelers van Feyenoord minder waard want de gemiddelde inkomsten per speler blijven achter. Dat is zorgelijk. Hoe kan dat?

De huidige selectie van Feyenoord vertegenwoordigd qua transferwaarde van jeugdspelers op dit moment een veel lagere waarde dan de concurrentie. Op dit gebied ligt Feyenoord mijlenver achter. Alle jeugdspelers van Feyenoord opgeteld zijn minder waard dan De Ligt van Ajax, misschien ook wel minder dan Bergwijn van PSV. Dat is zeer zorgelijk.  

Op dit moment lijkt het streven om vol op eigen jeugd in te zetten dan ook weinig rooskleurig. De verkopen uit het recente verleden en gekeken naar de huidige selectie is er amper hoop om te denken dat Feyenoord dichterbij de concurrentie gaat komen aan de hand van jeugdspelers. En als je blijft doen wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Ja toch wel enkele, want het lijkt erop dat Feyenoord niet blijft doen wat het deed.

Piramide
Het lijkt namelijk alsof Jong Feyenoord aankomend seizoen gaat instromen in de voetbalpiramide. Al jaren is dit natuurlijk een verschil tussen Feyenoord en Ajax en PSV. Mogelijk kan het beloftenteam van de Rotterdammers instromen in de Derde Divisie als het de plek opvult van het vertrekkende FC Groningen. Na 2 seizoenen zou het Jong-team dan eindelijk in de Keuken Kampioen Divisie kunnen uitkomen, hetzelfde niveau als de concurrenten uit Amsterdam en Eindhoven. Het lijkt bittere noodzaak getuige dit interview met voormalig toptalent Jari Schuurman.

Brard
De eerder succesvolle Stanley Brard keert terug bij Feyenoord als hoofd jeugdopleiding. Onder zijn leiding zijn diverse talenten doorgestroomd in het verleden en werd de Feyenoord Academy vier keer op rij verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Kan Brard weer succesvol zijn?

Huidige jeugdteams
De huidige jeugdteams van Feyenoord spelen alle op het hoogste niveau van Nederland. Dat mag je ook wel verwachten van een topclub natuurlijk. Hopelijk voor Feyenoord kunnen deze spelers straks de vruchten plukken van het instromen in de voetbalpiramide en zodoende ontwikkelen naar een niveau waar het versterkingen van het 1e elftal blijken te zijn (en miljoenen opleveren).

Nog wel even afwachten wat de visie is van de nog aan te stellen technisch directeur…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *