Blogs·Wedstrijdanalyse

Debuut Ronald Koeman bij FC Barcelona

Zondagavond 27 september 2020 was het dan zover. Het officiële debuut van Ronald Koeman als hoofdtrainer van FC Barcelona. De club waar Koeman zich als speler ongekend geliefd heeft gemaakt. Na een onrustige voorbereiding, waarin het wel/niet blijven van Messi het gesprek van de dag was, nam Barça het voor de competitie op tegen Villarreal. Wat viel op tijdens deze wedstrijd?

De opstelling
Met onderstaande afbeelding maakt FC Barcelona de opstelling bekend op twitter.

Een startopstelling met geen enkele aankoop. Elke speler uit de basiself stond vorig seizoen ook onder contract bij Barça. Het zegt vooral iets over de nijpende financiële situatie in Catalonië. Waar de voorgaande jaren Barça spelers kocht voor meer dan 100 miljoen euro, moet het nu noodgedwongen de hand op de knip houden. Het enorme salarishuis wordt stevig gerenoveerd. Inmiddels is overigens Sergiño Dest van Ajax aangetrokken. Dat een niet onbetwiste basisspeler van Ajax de defensie van Barça moet versterken zegt genoeg.

De formatie
De formatie is op papier 4-2-3-1 met De Jong (l) Busquets (r) als dubbele 6 en Messi als diepste spits. De 3 voorste middenvelders zijn van links naar rechts Fati, Coutinho en Griezmann. De formatie en de rol van Messi geven ook aan waarom Koeman Suarez niet nodig heeft. Er is eenvoudigweg geen plek voor de Uruguayaan.

Het spel
Het eerste dat opvalt is het direct druk zetten na balverlies. Lijdt Barça (voorin) balverlies, dan zetten spelers direct druk om de counter te elimineren en de bal te heroveren. Dit is meerdere malen succesvol waardoor de trage defensie, die dan hoog staat, wordt ontlast. Als het druk zetten geen balbezit oplevert plooien de Catalanen fanatiek terug in een 4-2-3-1 formatie.

Een ander kenmerk is het aanvalspatroon van het team van Koeman. Veelal zoekt Barça de linkerkant of de as. De rechterkant, waar Griezmann staat, wordt aanvallend amper benut. En eerlijk is eerlijk, de tandem Alba/Fati dendert goed door aan de linkerkant. Alba en Fati hebben diepgang zonder bal en daar maakt Barcelona dankbaar gebruik van.

Messi
Verdedigend heeft Messi privileges, als het team terugplooit in de verdedigende organisatie sluit Messi af en toe later aan. Maar Messi doet zeker meer verdedigend werk dan vorig seizoen. Zowel in de omschakeling bij balverlies als bij het verstoren van de opbouw van Villarreal stopt Messi energie met volle sprints, maar dus niet bij elke gelegenheid.

Aan de bal is Messi gewoon Messi. Inzakkend vanuit de spits eist hij van tijd tot tijd ballen op, dribbelt hij langs tegenstanders en probeert zoveel mogelijk oplossingen naar voren te zoeken. Messi lijkt er gewoon een goed seizoen van te willen maken.

Een Messiaans snipperminuutje (beeld Ziggo Sport)

Selectie
Door het vertrek van onder andere Suarez, Vidal, Semedo is de selectie er anders uit gaan zien. Waar moet Koeman het mee doen? Naast de oude garde is er de van huur teruggekeerde Coutinho. Coutinho lijkt zijn kans te grijpen. Koeman liet hem starten op 10 en vooral in het druk zetten bij balverlies viel Coutinho positief op.  Hoopgevend was ook feit dat Dembélé na lang blessureleed weer kon invallen. Het 17-jarige talent Pedri kreeg ook speeltijd.

Toekomst
Is het nu allemaal hosanna bij FC Barcelona? Nee zeker niet. Na een goede 1e helft, kakte het de 2e helft in bij Barcelona. Misschien geholpen door de ruimte tussenstand (4-0) leken de Catalanen niet bij machte de score nog verder op te voeren na de rust. Of dat concentratie, conditie of iets anders is, is lastig te beoordelen. Hoe dan ook, Koeman zal er niet tevreden mee zijn.

Voetballend gezien zou Barcelona nog vaker oog kunnen hebben voor diepgaande mensen om sneller tot betere kansen te kunnen komen. Vooral loopacties van Griezmann lijken niet vaak gezien te worden terwijl de Fransman regelmatig in kansrijke posities loopt.

Fati heeft de bal, Griezmann (bovenin) gaat diep maar krijgt de bal niet (beeld Ziggo Sport)

Waar Koeman vermoedelijk wel tevreden over zal zijn, is hoe zijn 4-2-3-1-formatie uit heeft gepakt. Met Messi als enige diepste spits en met een dubbele 6 lijkt FC Barcelona minder kwetsbaar in omschakeling bij balverlies. Het team van Koeman maakt ook in balbezit het veld relatief klein zodat er voorwaarden zijn gecreëerd om direct druk te kunnen zetten. Dat is ook direct een groot verschil met vorig seizoen toen. Barcelona verdedigde vaak in een vlakke 4-4-2 waarbij Suarez en Messi als 2 spitsen weinig verdedigde arbeid leverden. Tegenstanders konden daardoor vaak eenvoudig opbouwen omdat Barça feitelijk met 2 linies speelde.

Aanstaande donderdag gaat Koeman met zijn team op bezoek bij Celta de Vigo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *