Blogs·Blogs overig

De lessen van Vince Lombardi

In de Verenigde Staten is Vince Lombardi (1913 – 1970) een absolute grootheid. Lombardi wordt gezien als een van de beste American football coaches aller tijden. De meeste indruk maakte Lombardi in de jaren ’60 als coach van de Green Bay Packers, met de Packers pakte Lombardi meerdere kampioenschappen. De trofee voor het winnen van de Super Bowl is als eerbetoon vernoemd naar Vince Lombardi.

Wat kenmerkte de coach Vince Lombardi?

Punctueel
Lombardi-time: wees op tijd, of eigenlijk, wees te vroeg. Zelfs mensen die tien minuten voordat de bus vertrok aanwezig waren, konden volgens de principes van Lombardi (te) laat zijn. Lombardi terroriseerde iedereen met wie hij werkte om op tijd zijn. Velen met wie Lombardi samenwerkte beamen de punctualiteit van de American football coach.

Veeleisend
Lombardi was veeleisend voor zijn spelers en vroeg aan hen alles wat ze konden geven. Niet alleen in wedstrijden, ook op trainingen werden de fysieke en mentale grenzen van spelers opgezocht. Dit was de manier van Lombardi om spelers hun volledige potentieel te laten benutten wat bij velen van hen ook lukte.

Vertrouwen geven
Het geven van vertrouwen gecombineerd met het uitspreken van hoge verwachtingen is een kenmerk van Lombardi. Lombardi zei tegen spelers dat ze de beste zouden worden en ze werden het, Lombardi zei tegen z’n team na een verloren finale dat ze nooit meer gingen verliezen en het team pakte opeenvolgende titels.

Lombardi stond ook bekend om zijn oneliners, mijn favoriet:

“The only place success comes before work is in the dictionary.”

Bekijk hier een documentaire over Lombardi op Youtube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *