Algemeen·Oefenvormen·Overig·Uncategorized

Conditionele oefenvorm met bal

Deze oefenvorm is een conditionele oefening met bal.

De tekening
Wellicht lijkt de tekening wat rommelig, goed om te weten, is dat de tekening een stapsgewijze uitbeelding van de oefenvorm is. Van links naar rechts zie je de eerste 3 stappen van de oefening. In elke stap zie je 4 pionnen, 4 spelers en 1 bal.

De zwarte lijnen zijn passlijnen en de rode lijnen zijn looplijnen zonder bal.

De oefenvorm
Stapsgewijs gaat de oefening als volgt:

  1. De oefening start bij de speler zonder de bal. Speler 1 sprint naar de groene pion en krijgt daar de bal aangespeeld van speler 2. Speler 1 draait open en speelt naar de pion waar hij vandaan komt waar speler 3 staat. Speler 1 sprint vervolgens door naar de overkant. Speler 2 blijft staan.
  2. Nu komt speler 2 in actie en gaat hetzelfde doen als speler 1 zojuist heeft gedaan: sprinten naar de groene pion, daar krijgt hij de bal aangespeeld van speler 3, opendraaien en terugspelen naar de pion waar hij vandaan komt naar speler 4. Als laatste sprint speler 2 naar de overkant en speler 3 is blijven staan.
  3. Dan is speler 3 aan de beurt: sprinten tot de helft, opendraaien, terugspelen en doorsprinten.
  4. Speler 4 is aan de beurt en daarna begin je weer opnieuw!   

In korte tijd trekt de spelers dus 2 sprints, onderbroken door een balbehandeling. Een afstand van 20 meter tussen de pionnen is een prima afstand, al kan je daar natuurlijk mee variëren.

Coaching
Waar je op kan letten tijdens de oefening:

  • Aangezien het vooral een conditionele oefening is; met welke intensiteit wordt gesprint? Motiveer spelers om volle bak te gaan
  • De kwaliteit van het aannemen en passen helpt vanzelfsprekend ook mee om de oefening goed uit te voeren

Variaties

  • De groene pionnen kan je ook weghalen, de spelers hebben dan meer vrijheid om te sprinten waar ze willen, geef dan als instructie mee op je ongeveer op de helft van de afstand te laten aanspelen
  • Er kan gevarieerd worden met de afstand tussen de oranje pionnen. Het spreekt voor zich dat des te groter de afstand, des te meer loopwerk en dus zwaarder de oefening is
  • Er kan ook zeker met andere aantallen gewerkt worden
  • Interessante variatie is om de oefening dubbel uit te zetten en de oefening door elkaar te laten uitvoeren. Spelers moeten (meer) moeite doen om aanspeelbaar te zijn en de passing is uitdagender. Zie onderstaande tekening waarin de pionnen in het midden zijn weggehaald.     

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *