Sociale Competenties

Sociale competenties deel 16: stoïcijnse filosofie

Stoïcijnse filosofie is al zo’n tweeduizend jaar oud maar anno nu misschien wel populairder dan ooit. De bekende oud-schaatser en Olympisch kampioen Mark Tuitert schreef er zelfs een boek over. Wat is stoïcijnse filosofie en hoe kan je daar als voetballer je voordeel mee doen?

Stoïcijnse filosofie, of een stoïcijnse mindset heeft te maken met je cirkel van invloed. Je niet druk maken over zaken waar je geen invloed op hebt, je energie zet je in voor zaken waar je wél invloed op hebt. Op omstandigheden waarin je verkeert heb je niet altijd invloed, maar hoe je met die omstandigheden omgaat heb je wél invloed.

Binnen het voetbal zijn genoeg zaken die je niet kan beïnvloeden. Denk eens aan scheidsrechters die in je nadeel fluiten, je beste speler die geblesseerd raakt of het weer is onaangenaam. Een scheidsrechter neemt zelf beslissingen, die kan je niet, of slechts heel beperkt beïnvloeden. Je helpt het team niet als je het alleen maar hebt over de afwezigheid van je beste speler, het is een gegeven, je moet het ermee doen. Schakel door en zorg ervoor dat spelers die er wél zijn het maximale uit zichzelf kunnen halen. Het kan regenen of erg koud zijn als je een wedstrijd moet spelen maar heb je invloed op het weer? Nee. Steek er dan geen (negatieve) energie in door te blijven mopperen maar probeer zo goed mogelijk met de omstandigheden om te gaan, bijvoorbeeld door de juiste kleding te dragen.

Hoe leef je stoïcijns?

  • Het heeft geen zin je druk te maken over zaken waar je geen invloed op hebt. Dus accepteer ze en bepaal hoe je ermee om wil gaan.
  • Bot gezegd: we gaan allemaal dood dus verspil geen tijd aan nutteloze zaken.
  • Worst-case-scenario. Denk van tevoren negatieve scenario’s door en bepaal hoe je daar dan mee om wil gaan.
  • Plaats zaken in perspectief en relativeer. Je verliest een wedstrijd, en dus?

Besef dat je hierin als coach naar je groep ook een voorbeeldfunctie hebt. Focus op zaken waar je invloed ligt en laat spelers dat ook doen.

Tips en reacties zijn welkom! Binnenkort deel 17 in de serie over sociale competenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *