Algemeen·Omschakeling·Omschakeling2·Positiespelen·Positiespelen 2

Positiespel met omschakelen 1

Deze oefenvorm is een omschakelvorm in een positiespel. Toch wel een klassieker onder de omschakelvormen. Zowel omschakelen naar balbezit als omschakelen naar balverlies komt aan bod tijdens dit positiespel.

Het spelprincipe
Zo snel mogelijk omschakelen staat centraal tijdens deze oefening. Je kan als coach natuurlijk altijd zelf kiezen in deze oefening waar je de nadruk op legt: het omschakelen naar balbezit of juist het omschakelen na balverlies. Als het maar z.s.m. gebeurt.

De tekening
In de tekening zie je een geel vierkant met 2 gele spelers en een rood vierkant met 4 rode en 2 gele spelers met daarin een bal.

De oefenvorm
De rode partij speelt in het rode vierkant een positiespel 4 tegen 2. Als geel de bal verovert, speelt de speler van de gele partij een medespeler aan in het gele vierkant. De 2 gele spelers uit het rode vierkant plus 2 willekeurige rode spelers verplaatsen naar het gele vierkant. Omschakelen dus. In het gele vierkant gaat vervolgens het positiespel verder 4 tegen 2, totdat rood de bal verovert en de bal weer naar het rode vierkant speelt. Dan schakelen de spelers weer om naar het rode vierkant.   

Coaching
Los van of het positiespel goed verloopt gaat het natuurlijk vooral om de omschakeling. Daarom:

  • Omschakeling naar balbezit: wordt het spel daadwerkelijk z.s.m. verplaatst naar het andere vierkant?
  • Omschakeling na balverlies: kan de pass naar het andere vierkant nog voorkomen worden? Door direct druk te zetten op de bal
  • Omschakeling na balverlies: als de spelverplaatsing niet voorkomen kan worden, schakelen er dan 2 spelers z.s.m. om naar het andere vak?

Variaties
Enkele variaties:

  • De oefening is nu uitgewerkt met 8 spelers maar kan met gemak in diverse andere aantallen
  • Punten toekennen na een x-aantal keer rondspelen
  • De vakken verder uit elkaar zetten of groter/kleiner maken
  • Maximaal aantal balcontacten per speler

Variaties die specifiek de nadruk op omschakelen leggen:

  • Als het ondertal het spel wil verplaatsen, de spelers beperkt aantal tijd geven om naar het andere vak te komen. Wie te laat is, mag niet meedoen. Met deze variatie is er een beloning voor snel omschakelen
  • Belonen van het voorkomen van de spelverplaatsing (naar het andere vierkant na balverlies) met een punt

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *