Algemeen·Omschakeling·Omschakeling2·Partijvormen·Partijvormen 2

Partijvorm met omschakelen

Deze oefenvorm is een eenvoudige partijvorm met de focus op omschakelen.

Het spelprincipe
Bij deze oefenvorm is het belangrijk dat men z.s.m. gaat omschakelen.

De tekening
In de tekening zie je 11 spelers: 5 rode, 5 gele en 1 blauwe (keeper). Er staan 2 doelen op het veld: een grote en een kleine.

De oefenvorm
Er wordt een partijvorm gespeeld. Wordt er gescoord in het grote doel, dan telt dit voor een punt. Scoort een team in het kleine doel: draaien van helft (dus omschakelen).

Vanuit de tekening gezien: rood kan scoren in het kleine doel, geel in het grote doel. Zodra rood scoort, wordt er direct gedraaid van helft en kan rood scoren in het grote doel. Na een doelpunt in het kleine doel is het zaak direct om te schakelen (voor beide partijen) naar de veranderde situatie.

Coaching
Het voornaamste omschakelmoment is na een doelpunt in het kleine doel. Wat doen beide teams dan? Als je zelf hebt gescoord, direct de bal pakken en mogelijk profiteren van slecht omschakelen van het andere team? Of als je het kleine doel moest verdedigen, hoe snel staat je organisatie weer om nu het grote doel te verdedigen? Het zijn voor een coach hele duidelijke en omschakelmomenten die je vaak ook nog goed ziet aankomen.

De coach kan ook een team verplichten een taak uit te richten bij de omschakeling. Hierin zijn wat mij betreft dan 2 keuzes: of je zet direct druk op de bal zodra je het grote doel moet verdedigen, of je zoekt allemaal z.s.m. je eigen positie weer op. Dan wordt omschakelen nog concreter.  

Variaties
Enkele opties:

  • Als je 2 keepers tot je beschikking hebt, gebruik dan 2 grote doelen of 1 groot doel en 1 groot jeugddoel
  • Uiteraard kan je variëren met de aantallen spelers of bijvoorbeeld een doeltje bijplaatsen
  • Om nog meer de nadruk op omschakelen te leggen: wanneer een partij scoort in het kleine doel en direct vanuit de omschakeling ook scoort op het grote doel, het doelpunt zwaarder laten tellen

Check ook dit filmpje waar Coach Betaald Voetbal-cursist Willem Weijs (NAC o19) bij Fox Sports het belang van omschakelen duidt.

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *