Algemeen·Pass/trapvormen·Pass/trapvormen 2

Pass/trapvorm Pep Guardiola

Deze oefenvorm is een pass/trapvorm, door Pep Guardiola gebruikt bij Bayern München. En nee, om teleurstelling te voorkomen: als je deze oefening doet, gaat je team niet spelen zoals de teams van Guardiola.

De tekening
In de tekening zie je 8 pionnen in 2 vierkanten: een klein vierkant (oranje pionnen) en een groot vierkant (groene pionnen). Om de oefening zo te spelen als Guardiola, heb je 9 mensen nodig. Klik hier voor het filmpje op Youtube.

PT Guardiola deel 1

De oefenvorm
De oefening start bij pion 1 (rechts onderin) waar de bal ook ligt en 2 spelers staan. Vervolgens volgt de bal de route van de pijlen en spelers lopen achter de bal aan. Klinkt eenvoudig en dat is het ook. Dus vanuit het grote vierkant wordt het kleine vierkant ingespeeld, teruggelegd en weer naar het grote vierkant gespeeld etc. Je kan er zelf voor kiezen wat de afstand is tussen de pionnen en hoe vaak spelers de bal mogen raken. In het filmpje raken de spelers steeds 1x de bal, een leuke uitdaging wellicht en anders is bij aanvang 2x raken ook prima.

Coaching
De oefening draait om de kwaliteit van het passen/trappen en is ook prima te gebruiken als verlengde van een warming-up. Aandachtspunten:

 • Gaat de bal naar de juiste speler?
 • Met de juiste snelheid?
 • Op het juiste been?
 • Is het tempo hoog genoeg?

Variaties

 • Vergroot/klein de afstanden tussen de pionnen
 • Speel in de tegengestelde richting
 • Verplicht 1x raken (hoe vaak maakt het team een perfecte ronde?)

Onderstaand een zelfbedachte variant waarbij ik 4 (blauwe) pionnen heb toegevoegd in het kleine vierkant. Deze variant kan je gemakkelijk met meer mensen spelen en je kan ook met 2 ballen kan werken. Dit is iets eenvoudiger omdat je continue dezelfde looplijn volgt in tegenstelling tot de vorm van Guardiola waarbij je een andere looproute hebt. In de tekening staan 14 spelers en wordt er gestart bij pion 1 en 7. Start bij de groene pion, dan naar blauw, dan naar oranje.

PT Guardiola deel 2

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

2 gedachten over “Pass/trapvorm Pep Guardiola

 1. Hey. Giardiola neemt bewust andere looplijnen na pasvormen. Omdat je bvb ook nooit de bal volgt.

  Het is alsof je een pas geeft naar een medespeler. En dan eigenlijk gewoon in die richting loopt waardoor je dan ook bij je medespeler gaat staan.
  Terwijl je dan ook de ruimte kleiner maakt.

  Vandaar dat de looplijnen bij Pep naar een andere richtlijn gaan.

  Pas geven dus en opnieuw vrij lopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *