Algemeen·Overig

Kracht- en stabiliteitsoefeningen

De voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen is weer begonnen. Heerlijk! Belangrijk tijdens de voorbereiding, of eigenlijk altijd, vind ik om op een verantwoorde manier met de sport bezig te zijn. Onderdeel van een verantwoorde voorbereiding zijn core- en stabiliteitsoefeningen. Maar ook na de voorbereiding is het nuttig om de oefeningen te blijven doen.

Wat zijn het
De oefeningen zijn gericht op het vergroten van kracht en versterken van de romp. Het beoogde effect is een sterker lichaam dat minder snel uit balans raakt en minder vatbaar voor blessures is.

De oefening
De oefeningen die ik heb gekozen zijn eenvoudig, dat moet ook aangezien er geen fitnessapparatuur aanwezig is op de club en de gemiddelde amateurvoetballer geen topatleet is. Eenvoudige oefeningen verkleinen ook de kans op een minder goede uitvoering van sporters die niet bekend zijn met dit soort oefeningen.

Blog core

Opbouw
Bovenstaande serie doe ik twee trainingen in dezelfde week. Daarna worden tien herhalingen/seconden, vijftien herhalingen/seconden (ook twee trainingen) en dan twintig herhalingen. Daarna is het een kwestie van onderhoud op twintig.

Op internet zijn ettelijke filmpjes te vinden van deze en andere oefeningen. Zie bijvoorbeeld Youtube waar mensen de oefeningen voordoen. Daarom heb ik de oefeningen hier niet verder beschreven. Doe vooral iets waar je jezelf prettig bij voelt.

Thuis oefenen kan handig zijn als je de oefeningen voor wil doen. En dat wil je natuurlijk! Als coach wil je, net als je spelers, toch fit zijn?

Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *