Blogs·Uncategorized·Wedstrijdanalyse

Het Atlanta United van Frank de Boer

Frank de Boer is niet best begonnen aan zijn Amerikaanse avontuur bij Atlanta United. De huidige kampioen van de MLS pakte in de eerste 4 duels slechts 2 punten. Dat is niet conform de verwachting. Daarnaast is er kritiek op de speelwijze en formatie (3-4-3). Atlanta United zou saai voetbal spelen; veel balbezit en weinig kansen. Dat deed mij denken aan het Ajax van Frank de Boer. Vaak had ik me geërgerd aan wat ik noem U-voetbal (uitleg volgt). Is de visie van Frank de Boer U-voetbal? Die vraag kwam bij me op. Tijd om eens wedstrijd te kijken van Atlanta United.

Met 4 kampioenschappen op rij bij Ajax mag Frank de Boer een succesvolle coach genoemd worden. Er zijn weinig coaches die dit De Boer nadoen. Na Ajax volgden korte avonturen in Italië (Internazionale) en Engeland (Crystal Palace). Bij beide clubs werd De Boer binnen 3 maanden de laan uit gestuurd. Een avontuur in Amerika zou De Boer weer op de radar moeten zetten van Europese clubs. De druk om te presteren in Amerika is behoorlijk aanwezig, want waar zou De Boer nog een kans krijgen in Europa als hij bij Atlanta United niet succesvol is? Ondanks een slechte start krijgt De Boer tijd om het tij te keren.

De wedstrijd
Een uitwedstrijd tegen New England Revolution stond op het programma op 14 april. Volgens kenners een tegenstander waarvan Atlanta United zou moeten winnen. Ik wil vooral letten of het door mij gehekelde U-voetbal gespeeld wordt. Wat is U-voetbal: de bal achterin en op de flanken eindeloos rondspelen zonder gevaarlijk te worden, vaak ook nog in een laag tempo. In passmaps zie je dan een duidelijke U-vorm. In statistieken zie je een hoog percentage balbezit en weinig doelpogingen. Niet echt genieten zeg maar. Heeft De Boer dit voetbal geëxporteerd naar Amerika of niet? Ik kon helaas geen passmap vinden van het Ajax onder Frank de Boer, wel vond ik een passmap waarin U-voetbal duidelijk zichtbaar is. Het betreft een wedstrijd van Schalke ’04. Als je je echt verveelt, kijk dan deze wedstrijd terug. 

Passmap Schalke ’04. Met name balbezit achterin en op de flanken. (bron: 11tegen11)

Spoiler alert
Laten we gelijk de wedstrijdstatistieken er eens bij nemen van New England Revolution – Atlanta United. De statistieken aan de rechterkant zijn van Atlanta United.

(Bron: www.sofascore.com)

Wat zien we: minder balbezit dan de tegenstander (47% – 53%), meer schoten (19 – 7) en meer schoten op doel (8 – 1). Ook minder passes, meer grote kansen (al is enigszins arbitrair wat een grote kans is). Toch kan je concluderen op basis van deze statistieken dat Atlanta United met minder balbezit dan de tegenstander in ieder geval tot meer doelpogingen komt. Dat klinkt hoopvol, het zou kunnen betekenen dat het spel van Atlanta directer is, meer naar voren gericht om snel tot goede kansen te komen. Maar als alle doelpogingen schoten zijn vanaf 35 meter, dan lijkt het vooral leuk voor de statistieken maar wat schiet je er in het veld mee op? Daarom moeten we ook even kijken wat plaatsvindt op het veld.

In balbezit
New England Revolution probeert het team van Frank de Boer vast te zetten in de opbouw. Het valt op dat Atlanta in deze situaties niet koste van alles de voetballende oplossing zoekt. Doelman Brad Guzan (o.a. ex-Aston Villa) zoekt meestal de linkerkant ter hoogte van de middellijn waar de lange Brek Shea staat opgesteld. In de 2e helft zoekt Guzan juist vaker de rechterkant waar Julian Gressel staat. Eenmaal in balbezit op het middenveld wordt snel diepte gezocht via de snelle Josef Martinez. Dit recept leidt tot veel goede scoringskansen. De gekozen formatie helpt hier ook bij: een 4-2-3-1. De 3 voorste middenvelders weten Martinez makkelijk te vinden en lijken gericht op het zo snel mogelijk in stelling brengen van hun spits.  

Eerste kans van Martinez. Na het omspelen van de keeper faalt de spits in de afronding.
Na diepgang aan de rechterkant wordt Martinez opnieuw in stelling gebracht. Wederom geen doelpunt.

Martinez heeft helaas voor Atlanta (speelt dus in rood/zwart) niet zijn allerbeste dag en mist diverse goede kansen. Het openingsdoelpunt valt uiteindelijk na een lange doeltrap richting Shea. Er volgt diepgang aan de linkerkant waarna de ingevallen Ezequiel Barco kan intikken. Let ook op de bezetting voor de goal. Barco zet vlak na de rust ook de eindstand op het bord (2-0). New England probeert nog wat kansen af te dwingen, maar is amper gevaarlijk. Ondertussen blijft Atlanta dat wel, vooral weer via diepgang zonder bal.

Barco kan intikken na een teruggetrokken voorzet. Let ook op de bezetting voor het doel.
Ondertussen blijft Martinez kansen missen.

Conclusie
Het voetbal van Atlanta United lijkt in balbezit niet op het U-voetbal van Ajax onder Frank de Boer, althans niet tijdens deze wedstrijd. Achterin wordt de bal niet eindeloos rondgespeeld, ook niet als daar gelegenheid voor is. De spelers zoeken de kortste weg naar het doel en creëren goede kansen, vooral via diepgang zonder bal. Deze wedstrijd biedt mijns inziens zeker perspectief.   

Aandachtspunten:

  • Inslijpen van opbouwpatronen als de tegenstander vast zet
  • Afmaken van kansen, al lijkt het onwaarschijnlijk dat Martinez elke wedstrijd zoveel kansen gaat missen
De 4-2-3-1-formatie van Frank de Boer bij balbezit tegenstander.

Beelden zijn van Fox Sports.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *