Blogs·Blogs overig

Feyenoord gaat voor jeugd. Hoopvol of niet? deel 2

In april van 2019 schreef ik een artikel over Feyenoord. Feyenoord wilde vol inzetten op jeugd voor het seizoen 2019/20. Hoe hoopvol zou dit streven moeten zijn voor Feyenoord-fans? In vergelijking met de 2 andere traditionele topclubs (Ajax en PSV) leek het streven van Feyenoord weinig hoopvol. Kort gezegd doordat Feyenoord minder kwalitatief goede jeugdspelers doorstromen. Dat kan je onder andere afleiden uit de hoogte van de transfersommen die Feyenoord ontvangt.

Inmiddels zijn we een half jaar verder. Wat kunnen de huidige jeugdspelers Feyenoord sportief en financieel opleveren? En kunnen deze spelers het gat naar Ajax en PSV dichten? Hoe is de balans van het inpassen van jeugd halverwege het lopende seizoen? Tijd voor een overzicht.

In de selectie ten tijde van het artikel was de speler die de meeste waarde vertegenwoordigde Tonny Vilhena. Inmiddels is Vilhena voor 9 miljoen euro verkocht aan Krasnodar. Voor Feyenoord-begrippen een fors bedrag, de afgelopen 10 jaar zijn slechts 3 jeugdspelers voor een hoger bedrag verkocht. Hoe staat ervoor met de andere talenten? Een overzicht op alfabetische volgorde:

  • Naoufal Bannis (17): 4 invalbeurten in het 1e elftal, voor een 17-jarige is dat in de Eredivisie een respectabel aantal. Toch is het nog te vroeg om iets te zeggen over de uiteindelijke potentie van de aanvaller
  • Wouter Burger (18): Burger zou een toptalent zijn van de jeugdopleiding, vooralsnog heeft dat niet geresulteerd in een vaste basisplaats. Toch al 6 keer meegedaan in de Eredivisie. Mogelijk is volgend seizoen het jaar van zijn doorbraak
  • Justin Bijlow (21): doelman Bijlow is een tijdje basisspeler geweest maar heeft dit seizoen (mede door blessureleed) nog niet gespeeld. Of hij, mits fit, basisspeler zou zijn lijkt twijfelachtig
  • Orkan Kökcü (19): dit seizoen is het seizoen van de doorbraak van Kökcü als basisspeler. In de Eredivisie kwam Kökcü 16 keer in actie. Kökcü lijkt te kunnen uitgroeien tot iemand voor wie Feyenoord in de toekomst een grote transfersom zou kunnen ontvangen. Het huidige contract loopt tot 2023 en de huidige trainer is gecharmeerd van hem
  • Lutsharel Geertruida (19): Geertruida is met 15 optredens in de Eredivisie een van de meest spelende verdedigers van Feyenoord. Maar gaat hij Feyenoord echt veel geld opleveren?
  • Tyrell Malacia (20): Geertruida kwam dit seizoen tot 5 optredens, lijkt vooralsnog niet echt door te breken
  • Dylvan Vente (20): Vente is verhuurd aan RKC en heeft in Waalwijk in 15 optredens nog geen doelpunt weten te maken. Vlak voor de winterstop werd Vente gepasseerd voor de basis. Geen statistieken waardoor je nu denkt dat Vente de spits van de toekomst voor Feyenoord is

Conclusie
Conclusie: eigenlijk kan je alleen van Orkan Kökcü zeggen dat hij definitief is doorgebroken. Een vaste basisspeler en ook nog eens met een meerjarig contract. Feyenoord lijkt met hem een potentiële goudmijn in handen te hebben. Ook Geertruida is doorgebroken maar zijn potentie lijkt minder dan de potentie van Kökcü . Van de overige spelers is het te onzeker om iets te zeggen over hun toekomst. Voormalig hoofdtrainer Jaap Stam zag het in het gros van de jeugdspelers in ieder geval niet zitten (ondanks dat hem was voorgespiegeld dat er 7 potentiële toppers zouden doorstromen) en ook Dick Advocaat lijkt die mening toegedaan.

Perspectief
Hoe staat het er nu voor bij Ajax en PSV? Om de ontwikkeling van Kökcü gelijk maar in het perspectief van Ajax en PSV te plaatsen: een mogelijke  transferwaarde van bijvoorbeeld Donny van de Beek of Steven Bergwijn vertegenwoordigd Kökcü (volgens transfermarkt.nl is zijn waarde 7 miljoen euro) nog lang niet. En met Van de Beek en Bergwijn zijn nog lang niet alle spelers genoemd die doorgestroomd zijn uit de jeugd en een miljoenenwaarde vertegenwoordigen. Dat maakt dat de achterstand op de Amsterdammers en Eindhovenaren nog steeds gigantisch is op dit gebied.

Nadeel voor de jeugdspelers is mogelijk ook dat er met Advocaat een interim-trainer bij Feyenoord zit. Advocaat zal in eerste instantie toch vooral resultaat op de korte termijn willen halen en dat streven kan ten koste gaan van het inpassen van jeugd en dus ontwikkeling.

Kritische media
Tussendoor zijn er in mei en in november zeer kritische stukken verschenen over de jeugdopleiding van Feyenoord. Zowel in het NRC als in het AD is te lezen dat de sfeer binnen de opleiding verziekt is en de methoden verouderd waardoor jeugdspelers overstappen naar concurrenten. Kijkend naar de kwaliteit van het aantal doorgestroomde jeugdspelers lijkt er in de gepubliceerde kritische artikelen een kern van waarheid te zitten.

Toekomst
De nieuwe technisch directeur Frank Arnesen lijkt alle zeilen te moeten bijzetten om de jeugdopleiding weer aan de Nederlandse top te krijgen. Eén van de te nemen stappen lijkt het toetreden tot de voetbalpiramide waardoor het Jong-team in de Keuken Kampioen Divisie kan spelen. Hiermee kunnen jeugdspelers op een goed niveau ontwikkelen en lijkt het minder aantrekkelijk om over te stappen naar concurrenten. Wellicht kan doorselecteren binnen het trainersgilde van de jeugdopleiding ook helpen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *