Algemeen·Partijvormen·Partijvormen 2

Benutten van de ruimte achter de verdediging deel 2

Deze oefenvorm is een partijspel, gebaseerd op de oefenvorm van vorige week, met als thema wederom ‘het benutten van de ruimte achter de verdediging’. Hierbij deel 2.

Het spelprincipe
Het spelprincipe dat centraal staat deze oefening is: het benutten van de ruimte achter de verdediging. In mijn ogen is diepgang zonder bal één van de meest effectieve manieren om tot (goede) doelkansen te komen. En als je in het laatste kwart van het veld diep wordt gestuurd (bij voorkeur in de as), hoef je niet eens een snelle speler te zijn om tot een doelpoging te komen, je bent immers al heel dicht bij het doel.

De tekening
In de tekening zie je een partijvorm van 7 tegen 7 (inclusief keepers). Er is een rechthoek afgezet waarin de spelers voetballen.

Blog partijvorm diepte deel 2

De oefenvorm
In tegenstelling tot het positiespel van vorige week waarbij beide teams op hetzelfde doel konden scoren, verdedigen de teams nu een eigen doel. Een x-aantal keren rondspelen voordat diepte gezocht mag worden is niet noodzakelijk, diepte mag direct gezocht worden. Een speler mag nog steeds niet buiten het vak dribbelen maar zal een teamgenoot middels een dieptepass moeten bereiken. Verdedigers zullen dus altijd met ruimte in de rug moeten verdedigen.

Je kan natuurlijk helemaal zelf bepalen wat de afstand is tussen het vak en de doelen. Mijn tip: begin met 16 meter en zie hoe dat gaat, aanpassen kan altijd.

Onderstaand enkele voorbeelden (voor het gemak even in 1 tekening met 2 ballen) van hoe er diepte gezocht kan worden:

Blog partijvorm diepte foto 2

Coaching
Dezelfde aandachtspunten als vorige week dus de kwaliteit van de:

  • Diepte/steekpass
  • Loopactie/aanbieden
  • Afronding
  • En ook: hoe wordt de dieptepass verdedigd? Wordt de aanvaller strak gedekt of schermt de verdediger een passlijn af?

Variaties
Enkele tips:

  • Als je geen keepers hebt kun je ook kleine doelen neerzetten i.p.v. grote doelen. Geef de verdedigende partij dan wel de kans om buiten het rechthoek te verdedigen, anders kan de aanvaller richting een leeg doeltje dribbelen
  • Worden er weinig kansen gecreëerd? Werk dan met neutrale spelers om een over- en ondertal te creëren
  • Heeft een aanvaller de bal ontvangen buiten het rechthoek, dan kun je er ook voor kiezen dat teamgenoten mogen aansluiten
  • Spelers ook van afstand laten scoren dus een rechtstreekse poging vanuit het rechthoek zonder dat er diepte is gezocht

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *