Blogs·Uncategorized·Wedstrijdanalyse

Analyse Wit-Rusland – Nederland

In Minsk en tegen Wit-Rusland heeft Nederland de 5e  overwinning geboekt in de kwalificatiereeks voor het EK2020. Kwalificatie voor het eindtoernooi kan Oranje bijna niet meer ontgaan. Een korte analyse van deze wedstrijd.

Bespiegeling vooraf
In een interview voor de wedstrijd geeft bondscoach Ronald Koeman zijn strijdplan prijs:

  • Nauwkeurig aan de bal met een hoog tempo
  • Opbouwen met 3 man
  • Bergwijn komt naar binnen om een extra man te creëren in de as
  • Een soort 3-4-3 met een ruit op het middenveld
  • Spelers moeten aanspeelbaar zijn tussen de linies

De praktijk
Al snel blijkt inderdaad dat Nederland met 3 spelers opbouwt namelijk Van Dijk, De Ligt en Blind. Veltman is doorgeschoven en staat diep aan de rechterkant. De Jong staat met de punt naar achter op het middenveld en moet de opbouw verzorgen.

Blind, Van Dijk en De Ligt verzorgen de opbouw. Laptev probeert de passlijn naar De Jong eruit te halen
Zodra Wit-Rusland aanvalt speelt Veltman weer als rechtback

Vanzelfsprekend heeft Wit-Rusland ook zijn huiswerk gedaan. In de beginfase probeert Wit-Rusland de passlijn naar De Jong af te schermen door Laptev voor De Jong te positioneren. Zodra Nederland de horde Laptev heeft genomen bouwt Wit-Rusland de as dicht. Het tempo en de nauwkeurigheid waar Koeman het voor de wedstrijd over had, laten te wensen over.

Nederland krijgt regelmatig spelers tussen de linies aangespeeld. Opvallend daarbij vind ik wel dat spelers vooral in de bal komen en weinig diepgaan. Van het aanvalstrio Malen, Promes en Bergwijn hoop ik op diepgang zonder bal. In de 1e helft weet Blind Promes eenmaal achter de verdediging aan te spelen wat een kans oplevert.

Wit-Rusland timmert de as dicht, Oranje-spelers komen vooral in de bal

Uiteindelijk weet Wijnaldum door goed positie te kiezen voor het doel de openingsgoal te maken. De 2e goal is een geweldig afstandsschot. Tussendoor is Oranje nog gevaarlijk geworden vanuit de omschakeling via Veltman. Doordat de aanvallers de rechterkant open laten heeft Veltman alle ruimte, zijn inzet wordt gered door de keeper gered

Wijnaldum is beweeglijk in voor de goal (Blind staat gepositioneerd voor een afvallende bal)

Als in de 2e helft Wit-Rusland de aansluitingstreffer maakt, reageert Koeman met het inbrengen van De Roon en De Jong. Met De Roon speelt er weer een echte controleur op het middenveld en De Jong kan met een lange bal van achteruit of hoge voorzet van de zijkant bereikt worden. Het brengt Nederland weer wat beter in de wedstrijd. In tegenstelling tot de diepgaande Van de Beek denkt De Roon altijd aan eventueel balverlies. Malen wordt rechtsbuiten, Bergwijn linksbuiten.

Positieve
Als fan was het niet een wedstrijd om van te genieten en 1-2 is niet direct een uitslag om mee te pronken. Toch zijn er positieve punten te benoemen:

  • Nederland krijgt spelers tussen de linies aangespeeld. Toch hoop je dat dit leidt tot meer kansen en doelpunten
  • Ook deze wedstrijd grijpt Koeman tactisch in waardoor Nederland beter in de wedstrijd komt

(Beelden zijn van de NOS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *