Het seizoen 2020/21 is FC Emmen stroef begonnen. Na 6 wedstrijden staan de Drenten op 3 punten na 3 gelijke spelen en evenveel verliezen. Kan de wedstrijd tegen Feyenoord zorgen voor de eerste overwinning?
Vooraf
Vooraf geeft trainer Dick Lukkien uitleg bij de opstelling en formatie.
- Lukkien geeft aan dat een 1-5-3-2-formatie Emmen ligt
- Dat de gekozen formatie past tegen Feyenoord
- Dat Emmen de tegenstander redelijk snel onder druk wil zetten
De gekozen formatie ligt Emmen. Ik vermoed dat de trainer daarmee wil aangeven dat de backs Cavlan en Bijl de ruimte krijgen om aan te vallen en diep te gaan. Dit is immers ook een kwaliteit van de backs. Met een voorzet zouden ze dan de kopsterke spits De Leeuw kunnen bereiken of zelf in de zestien komen van de tegenstander. In de restorganisatie houdt Emmen, als de backs weg zijn, dan nog steeds 3 centrale verdedigers over wat enige zekerheid zou moeten geven.
Dat een 1-5-3-2 past tegen Feyenoord zou kunnen wijzen op de buitenspelers van Feyenoord die graag naar binnen komen. Er kan dan in die situatie sneller rugdekking worden gegeven als er een back wordt uitgespeeld.
De wedstrijd
FC Emmen wordt geholpen door een vroege voorsprong. Een slimme loopactie van De Leeuw levert een strafschop op. Desalniettemin kruipt Emmen niet in zijn schulp en zet het de opbouw van Feyenoord onder druk. Veelal rondom de middellijn of net daarover op de helft van Feyenoord. Emmen staat compact in een 1-5-3-2 waarbij de verdedigers hun momenten kiezen om uit te stappen. Het middenveld staat met de punt naar voren.
De enige ruimte die Emmen weggeeft is aan de zijkanten. Dat kan ook de achilleshiel zijn van de formatie: in ondertal komen aan de zijkant. In principe zijn de backs de enige spelers op de flank. De aanvallers en middenvelders houden in eerste instantie de as dicht. Zo ontstaat ook gevaar in de 13e minuut waar Toornstra bijna van kan profiteren.
Feyenoord zet hoog druk op de opbouw van Emmen. Daar heeft Emmen moeite mee. De meest gekozen oplossing om onder de druk uit te spelen is de lange bal vanaf doelman Wiedwald naar de hoog gepositioneerde rechtsback Bijl. Als Bijl het luchtduel wint kan er verder gespeeld worden.
Backs
De backs kunnen van Emmen kunnen aanvallend weinig in stelling gebracht worden. Emmen komt tweemaal achter elkaar goed door aan de linkerkant waarbij Bijl het eindstation is voor het doel. Niet geheel toevallig is Feyenoord op dat moment in ondertal omdat Berghuis geblesseerd is en de vervanging nog niet gereed. Verder moeten de backs zich vooral richten op hun verdedigende taken. Toch lijkt Emmen zich met 11 tegen 11 niet heel veel zorgen te hoeven maken. Feyenoord heeft weinig diepgang en creativiteit, als Berghuis geblesseerd het veld verlaat, is ook nog eens de kwalitatief beste speler van het veld.
Kort na de vervanging van Berghuis komt Emmen echter met 10 man te staan na een rode kaart voor aanvoerder Jansen. Na dom vasthouden van Araujo komt Feyenoord op 1-1. De Leeuw, uitblinker bij Emmen, zorgt met een droomgoal al weer snel voor 2-1 maar in de blessuretijd van de 1e helft wordt er toch weer een gelijke stand bereikt: 2-2.
Tweede helft
Met 10 man lijkt de missie voor Emmen op papier eenvoudig: proberen een punt te pakken. Emmen blijft met 5 verdedigers spelen en wel vanuit een 1-5-2-2-formatie. De linies spelen kort op elkaar en schermen de as af. Doordat Emmen met 5 verdedigers speelt is er vaak rugdekking voor backs. Met hard werken en een klein beetje fortuin blijft Emmen lang op de been. Aanvallend kan Emmen geen vuist meer maken.
Feyenoord heeft moeite om tot kansen te komen. Voor een deel ligt dit natuurlijk ook bij de gasten maar in deze analyse beperk ik me tot Emmen. Toch duurt de wedstrijd voor Emmen net iets te lang als Bannis in blessuretijd de 2-3 binnenkopt.
Conclusie
Een cliché: met 11 tegen 11 hadden we het nog moeten zien. Maar daar heeft Emmen helemaal niets aan. Puur voetballend:
- Met 1-5-3-2 en backs die staan blijven (dus verdedigend 5 man op lijn) is er een gevaar van een ondertalsituatie op de flank als een back van de tegenstander mee naar voren komt. Vooral tegen een tegenstander die met 3 spitsen speelt. Óf de middenvelders moeten sneller kantelen en druk op de bal geven, óf de back moet uitstappen en de centrale verdediger moet in de rug van de back komen
- Emmen mist snelheid voorin. Jansen en De Leeuw zijn prima spelers voor Emmen, ze werken hard en hebben goede momenten. Maar beide zijn niet snel. Als je meer moeten spelen vanuit de omschakeling, wat reëel is voor FC Emmen, zou snelheid voorin wel erg prettig zijn
Blijft Emmen erin: ja😉