Blogs·Wedstrijdanalyse

Analyse Duitsland – Nederland

Nederland boekte in en tegen Duitsland een 4-2 overwinning. Een analyse van de wedstrijd aan de hand van de vooraf benoemde aandachtspunten van bondscoach Ronald Koeman.

In de voorbeschouwing op de wedstrijd deelt Koeman de volgende aandachtspunten met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg:

  • Hoe rustig ben je aan de bal
  • Vind je de vrije man / man meer krijgen (rol Babel)
  • Juiste momenten druk zetten
  • Verdedigend ruimte weggeven
  • Centrum dichthouden (Frenkie voor de verdediging)
  • CV mag niet doordekken

Wel een opmerkelijk moment vind ik in de voorbeschouwing een reactie van Koeman. Als Stekelenburg doorvraagt aan Koeman over de speelwijze/tactiek van Oranje reageert Koeman als volgt: “We zijn meesters in Nederland om tactisch te praten, in het buitenland krijg je nooit een vraag. Daar krijg je een vraag waarom speelt die. Dus ik laat het hierbij.”

Hoe rustig ben je aan de bal
Je kan zeggen dat Nederland rustig is aan de bal. Geduldig wordt er gezocht naar ruimtes. Voor het oog misschien iets te rustig. Duitsland laat Nederland aan de bal en de bal is veelvuldig in het bezit van het trio Matthijs de Ligt, Virgil van Dijk en Daley Blind in de 1e helft. Frenkie de Jong komt amper opengedraaid in balbezit achter de voorste Duitse linie. Joachim Löw heeft natuurlijk ook zijn huiswerk gedaan en laat 3 aanvallers de as dichthouden.

In de rust merkt Henry Schut op dat de passzuiverheid van Oranje 92% is. Maar als de bal vooral op ongevaarlijke plekken en zonder druk van de tegenstander van centrale verdediger naar centrale verdediger wordt gespeeld is dat niet zo gek. Vermoedelijk neigt de passmap van de 1e helft naar U-voetbal. Maar in het algemeen kan je in mijn ogen zeker zeggen dat Nederland rustig aan de bal is en op zoek naar voetballende oplossingen.

Vind je de vrije man
In de voorbeschouwing geeft Koeman aan dat hierin ook een rol is weggelegd voor Ryan Babel. Het lijkt erop dat door rechtsback Denzel Dumfries hoog en diep weg te zetten, Babel kan doorschuiven naar de as om daar een vrije man te kunnen vinden. De 1e helft lukt dit amper, de 2e helft is Babel verhuisd naar de linkerkant en kan hij acties maken. Een goede 1e stap van Koeman naar verbetering van het spel.

De 2e volgt na de dubbele wissel in de 58e minuut (Davy Pröpper en Donyell Malen voor Dumfries en Marten de Roon). De rechterkant ligt nu helemaal open voor Quincy Promes. Een rol waarvoor hij Sevilla inruilde voor Ajax. Propper voetbalt makkelijker dan De Roon en Dumfries speelde in balbezit ongelukkig.  

Juiste momenten druk zetten
Doordat Duitsland de bal veel aan Nederland laat, hoeft Nederland niet heel vaak druk te zetten. Een mooi voorbeeld van druk zetten is de aanloop naar het doelpunt van Malen. Duitsland bouwt over de rechterkant op en Nederland heeft een overtal rondom de bal. Het is risicovol maar mits goed uitgevoerd erg effectief en dat blijkt ook. Vanuit het perspectief van Duitsland bekeken zou je kunnen zeggen naïef opgebouwd. Naïef omdat het in dezelfde minuut al fout ging waarbij er een overtreding werd begaan die deze vrije bal opleverde.

Nederland zet druk op de opbouw van Duitsland, even later scoort Malen de 2-3 (bron: NOS)

Vlak na de openingsgoal van Duitsland zet Nederland ook druk op de opbouw van de tegenstander. Promes besluit in de onderstaande afbeelding druk te zetten. In zijn rug moet Blind nu ook doorstappen. Duitsland speelt hieronder uit en er ontstaat een mogelijkheid. Zoek de verschillen in beide foto’s: de onderlinge afstanden tussen de Oranje-spelers en ook de afstand tot de bal en de tegenstander. Wat is dan het juiste moment van druk zetten?  

Druk zetten door Quincy Promes (bron: NOS)

Doordekken centrale verdediger
Koeman heeft duidelijk geleerd van het laten doordekken van centrale verdedigers blijkt uit de voorbeschouwing. Zie de beelden van een voorgaande ontmoeting tussen Nederland en Duitsland. Doordekken wil Koeman niet meer zien. Waarom Daley Blind zich toch laat verleiden tot doordekken is bijzonder. Dit zal vast en zeker besproken worden. Na het doordekken van Blind is de onderlinge afstand tussen Promes van Van Dijk fors, Duitsland maakt hier direct gebruik van en scoort.

Doordekken Daley Blind, even later is het 1-0 voor Duitsland (bron: NOS)

Conclusie:

  • Nederland is rustig aan de bal. Na afloop gaven meerdere spelers toe dat in de rust de stemming in de kleedkamer er eentje was van ‘niks aan de hand’
  • De vrije man werd in de 1e helft niet gevonden, na omzettingen van Koeman ging dit beter. Mooi dat we een coach hebben die een wedstrijd door tactisch ingrijpen kan doen kantelen
  • Het druk zetten op het juiste moment, is voor iedereen duidelijk wat het juiste moment is? In de wedstrijd zie je succesvolle momenten en niet succesvolle momenten.
  • De openingsgoal van Duitsland zal Koeman vast gaan bespreken met Blind. Gelukkig gebeurde het doordekken niet structureel

Vraag die mij nog wel rest: was het afwachten en inzakken echt het plan van Duitsland of kwam dit door de vroege voorsprong? Hoe dan ook: Oranje is weer een stap dichter bij een eindtoernooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *