Blogs·Blogs overig

De wedstrijdbespreking

Voor elke wedstrijd is ie daar weer: de wedstrijdbespreking. Even de welkbekende puntjes op de i of de jongens op scherp zetten, vanaf de eerste minuut laten zien dat er niks te halen valt en noem het allemaal maar op. De wedstrijdbespreking leent zich perfect voor een potje clichébingo.

Vanuit mijn eigen ervaring als speler was de wedstrijdbespreking vooral eenrichtingsverkeer, een monoloog. De trainer deelt de opstelling en geeft aan hoe er gespeeld moet worden. Tegenwoordig zijn er ook trainers die de bespreking heel anders invullen. Wat werkt voor jou en je groep?

Dit artikel wil jou vooral laten nadenken over je wedstrijdbespreking. Een beetje inspiratie en wellicht ga je experimenteren met je wedstrijdbespreking. Wat zijn elementen om over na te denken voor het invullen ervan?

Doel
Bedenk voor jezelf wat je wil delen in je wedstrijdbespreking. Wat is het doel? Waarom hou je de bespreking? Wat wil je eruit halen? Wanneer is je bespreking geslaagd?

Aangezien spelers zelf graag willen voetballen zou je ervan uit mogen gaan dat motiveren van spelers niet nodig is. Je spelers voetballen immers (hopelijk) voor hun plezier. Maar met een stichtelijk woordje ter motivatie/inspiratie is niet per se iets mis. Ook het belang van de wedstrijd kan geduid worden.

Ervan uitgaande dat er doordeweeks is getraind op de eigen speelwijze en spelprincipes, mag je erop rekenen dat spelers kennis hebben van hoe je zelf wil spelen. De spelprincipes veranderen niet elke week. Als je nieuw bent bij een club of de groep nieuw is voor je zal hier wellicht in de beginfase van een seizoen meer aandacht aan schenken maar elke week de eigen speelwijze herhalen is overbodig. Daarmee zal je ook de aandacht van spelers verliezen.

Tijd
Hoe lang wil je de tijd nemen voor een wedstrijdbespreking? Uit onderzoek blijkt dat tijdens een presentatie volwassenen de eerste 10 minuten goed kunnen opletten maar dat de concentratie daarna snel afneemt. Hoe lang sta jij voor de groep op wedstrijddagen? En hoe lang wil je voor de groep staan? Als je het niet weet kan je altijd een keer je voorbespreking (laten) opnemen, alleen voor de tijd of zelfs een video die je later zelf terug kan zien om van te leren. Maak de bespreking niet te lang.

Hulpmiddelen
Welke hulpmiddelen wil je gebruiken? De mogelijkheden zijn enorm tegenwoordig: powerpoint, videobeelden van eigen team of profteams, (zelfgemaakte) animaties, een tactiekbord, flip-over of doe je een ‘ouderwets’ praatje zonder verdere poespas? Doe vooral iets wat bij jezelf past, als de boodschap maar overkomt. Als jij je niet comfortabel voelt met een powerpoint die dit dan vooral niet. Uiteindelijk gaat het om de inhoud.

Locatie
Waar wil je de bespreking houden? Kies je ervoor om de bespreking, ook voor uitwedstrijden, altijd thuis te doen? Dan weet je in ieder geval wel waar je aan toe bent. Bij uitwedstrijden weet je immers nooit wat je aantreft en kan een ander bezoekend team nog in jullie kleedkamer zitten. Je kan thuis bijvoorbeeld de bespreking houden in een kleedkamer of bestuurskamer. Een andere optie is nog op het veld op de wedstrijdlocatie, daarbij moet het met de weersomstandigheden wel enigszins meezitten.

Aanwezigen
Wie zijn er aanwezig tijdens de bespreking? Logisch is dat alle spelers die tot de wedstrijdselectie behoren aanwezig zijn. Mag een geschorste of geblesseerde speler ook aanschuiven? En de rest van de staf?

Interactie
Op welke manier wil je de bespreking houden? Ben jij als coach vooral zelf aan het woord of zoek je de interactie met spelers? Het actief erbij betrekken van spelers heeft diverse voordelen: spelers houden hun aandacht er beter bij (ze kunnen immers zomaar een vraag krijgen) en door samen na te denken over het strijdplan ontstaat er draagvlak. Ook kunnen spelers je verrassen met oplossingen waar je zelf niet op bent gekomen, je hebt immers de wijsheid niet in pacht.

Hoe
Een wedstrijdbespreking hoeft overigens ook niet per definitie alleen een praatje te zijn. Je kan er ook voor kiezen om een bestand na de laatste training en voor de wedstrijdbespreking door te sturen met relevante info (ook tactisch) voor de wedstrijd. Tijdens de wedstrijdbespreking kan je het bestand alsnog samen doornemen of spelers bevragen op de informatie uit het bestand. Zo controleer je ook of het bestand is gelezen.

Bereid je in ieder geval altijd voor!

Op de pagina downloads staan twee gratis te downloaden documenten die je kunnen helpen met de wedstrijdbespreking: de wedstrijdbrief en de presentatie wedstrijdbespreking.

Wedstrijdbrief
De wedstrijdbrief is een document dat na de laatste training en voor de te spelen wedstrijd rondgestuurd kan worden naar je selectie en stafleden. In de brief is ruimte voor praktische zaken zoals aanvangstijdstip en chauffeurs maar ook de ranglijst en tactiek. Spelers kunnen dit voor de wedstrijd doornemen waarna je dit bestand, met name de tactiek uiteraard, als leidraad van je bespreking kan gebruiken. Het document kan nog opgefleurd worden met clublogo’s en/of kleur.

Presentatie wedstrijdbespreking
Een ander handvat om te gebruiken bij je wedstrijdbespreking is een presentatie in powerpoint. In de powerpoint die je kan downloaden kan je de opstelling laten zien, de eigen speelwijze en de kansen en bedreigingen die jij als trainer ziet voor de wedstrijd. Voor de look en feel is de presentatie gebaseerd op het Nederlands elftal.

Beide documenten kunnen nog verder gepersonaliseerd worden.

Veel plezier met je volgende wedstrijdbespreking! Tips/reacties zijn altijd welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *