Algemeen·Partijvormen·Partijvormen 2

De verticale opstelling

Deze oefenvorm is een partijvorm waarbij afscheid wordt genomen van de traditionele linies verdediging, middenveld en aanval. Het veld wordt namelijk verdeeld in 3 verticale stroken om tot een opstelling te komen. De oefenvorm heet dan ook: ‘de verticale opstelling’.

Het spelprincipe
De oefenvorm is bedacht vanuit het spelprincipe ‘het bezetten van de as’. Al eerder (klik hier) heb ik aangegeven welk belang ik hecht aan het bezetten van de as. Spelers in de as staan dichterbij de beide doelen en kunnen gemakkelijk uitstappen naar de flank.

De tekening
In de tekening zie je een partijvorm, uitgewerkt in een 10*10. Het veld heeft 3 verticale stroken.

Verticale opstelling 1

De oefenvorm
Beide partijen krijgen de opdracht mee om een opstelling te maken. De opstelling wordt niet gemaakt vanuit verdediging, middenveld en aanval maar vanuit links, midden en rechts. Vandaar de verticale stroken. Spelers mogen niet uit het vak komen. In de tekening hierboven spelen de teams dus (inclusief keeper) 2-6-2: 2 spelers op de linkerflank, 6 in het centrum en 2 op de rechterflank.

De oefening is een afgeleide van een oefenvorm van Pep Guardiola. Van de Spaanse trainer is bekend dat hij op het trainingsveld 5 verticale stroken heeft aangebracht. Dit geeft de mogelijkheid om het belang van de halfspaces te kunnen duiden tijdens de training. Halfspaces zijn de stroken tussen de flank en de as. Zie de tekening hieronder waarin stroken 1 de flanken zijn, 2 de halfspaces en 3 de as.

Verticale opstelling 2

Verreweg de meeste assists van het afgelopen WK werden bijvoorbeeld vanuit de halfspace gegeven. De halfspace kent vele voordelen. Om er 2 te noemen: een speler krijgt vaak net iets meer ruimte en tijd dan in de as en vanuit de halfspace is het goed mogelijk een diagonale bal in de diepte te spelen. Wellicht later nog eens meer over halfspaces.

Het gaat wellicht iets te ver om binnen het amateurvoetbal het veld op te knippen in 5 verticale stroken, daarom heb ik gekozen voor 3 stroken met een focus op de as i.p.v. halfspaces.

Coaching
Waar je op kan letten, naast opletten of spelers in de vakken blijven:

  • Het samenspel tussen de flanken en het centrum
  • Wordt er diepte gezocht in het centrum
  • Kan er een 3e man aangespeeld worden in het centrum

Variaties
Ook bij deze oefening zijn verschillende variaties mogelijk:

  • Meer/minder verticale stroken
  • Beide partijen zelf de mogelijkheid geven een formatie te maken o.b.v. verticale stroken i.p.v. de formatie opleggen

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *