Overig

Coronaproof circuittraining

Stel je bent seniorentrainer, je hebt een grote selectie en je wil trainen met inachtneming van de huidige richtlijnen. Dus groepjes van maximaal 4 spelers en 1,5 meter afstand. Een circuittraining kan uitkomst bieden.

De tekening
In de tekening zie je een groot veld met 5 verschillende oefeningen. Er zijn in totaal 22 spelers; 2 keepers en 20 veldspelers. De 20 veldspelers zijn in groepjes van 4 verdeeld.

Oefenvormen
Wat gaan de spelers doen?

Oefenvorm 1:
De 4 spelers bovenin het veld dribbelen vanaf de achterlijn naar de middellijn. Daar aangekomen doen de spelers, uiteraard op 1,5 meter afstand van elkaar, een krachtblokje: 5 sit ups, 5 push ups, 5 squats. Dan dribbelen de spelers terug naar de achterlijn en de oefening herhaalt zich.

Oefenvorm 2:
Er starten 2 spelers naast het doel met bal, de andere 2 spelers staan op de rand van het zestienmetergebied. De speler naast het doel speelt de bal naar de speler op de rand zestien, aannemen, afwerken, bal ophalen. Hier kan je een competitievorm van maken, individueel of met tweetallen.

Oefenvorm 3:
De spelers spelen 2vs2 voetvolley.

Oefenvorm 4:
Deze oefenvorm is een pass/trapvorm. Verdeel het viertal in 2 tweetallen. De achterste van de 2 speelt de bal naar de achterste speler van het andere tweetal. Die speler kaatst op de speler vlakbij hem, breedtebal en de bal wordt weer naar het andere tweetal gespeeld. De achterste wordt de voorste en ga zo maar door.

Oefenvorm 5:
De oefening start als de keeper de bal uitgooit naar de speler onderin bij de pion. De speler neemt aan, dribbelt naar de pion recht voor hem en legt de bal terug op rand zestien waarna er afgewerkt wordt. De speler die afwerkt haalt de bal en sluit bij de bovenste pion aan. Ondertussen gooit de keeper de bal naar de volgende speler, de speler die net heeft voorgegeven mag nu afwerken.

De spelers gaan dus van links, naar midden, naar rechts.

Indeling
De spelers doen eerst een warming up met hun viertal. Daarna doen de spelers 10 minuten lang een oefening waarna men doordraait totdat het hele circuit is doorlopen. Met de warming up erbij ben je dan ongeveer een uur bezig. Je kan eventueel nog een cooling down toevoegen.

Coaching
Voor jezelf is het vooral handig als de oefeningen niet te ingewikkeld zijn en spelers in staat zijn om de vormen zelfstandig uit te voeren. Je kan immers moeilijk bij alle 5 oefenvormen staan te coachen.

De groepsindeling kan je vooraf al bekend maken, bijvoorbeeld in een groepsapp.

Variatie
Dit is natuurlijk maar 1 uitwerking van een mogelijk circuit. De mogelijkheden zijn groot. Enkele opties:

  • Andere pass/trapvormen
  • Dribbelcircuit met slalommen, kaatsobjecten en/of doeltjes
  • Krachtoefeningen en/of loopwerk
  • Funoefeningen zoals voetvolley, boter/kaas/eieren, latjeschieten, voetgolf
  • Voeg bij oefeningen loopladders toe
  • Maak van de oefeningen competitievormen en beloon winnaars (of ‘bestraf’ verliezers)
  • Laat de keepers ook wisselen
  • Rondo waarbij de middelste speler een vak moet afschermen en het drietal de bal hier juist doorheen moet spelen

Tips zijn welkom! Veel plezier en maak er het beste van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *