Algemeen·Omschakeling·Omschakeling2·Partijvormen·Partijvormen 2

Een omschakelvorm

Deze oefenvorm is een partijvorm waarbij de omschakeling centraal staat. In mijn ogen wordt er onterecht nogal eens denigrerend gedaan over teams die met name vanuit de omschakeling tot doelpunten komen. Uiteindelijk gaat het om winnen en gun je als coach je team een zo groot mogelijke kans daarop, op welke manier er ook gespeeld moet worden. Scoren vanuit omschakeling is een kwaliteit. Genoeg reden dus om hier aandacht aan te besteden.

Het spelprincipe
Voor deze oefening geldt het spelprincipe: zo snel mogelijk omschakelen. Niet zozeer na balbezit of -verlies, vormen daarvoor volgen t.z.t., maar echt puur z.s.m. omschakelen.

De tekening
Op de tekening zie je 3 velden waarvan op 1 veld een 5*5 gespeeld wordt. Vanzelfsprekend kan de oefening met allerlei aantallen spelers gedaan worden.

Blog 3

De oefenvorm
De spelers spelen een partijvorm. Op het signaal van de coach verplaatst de partijvorm zich naar een ander veld. Wie het eerst komt wie het eerst maalt dus de eerste speler die bij de bal komt, heeft balbezit. De partijvorm gaat direct verder zodra een speler aan de bal is gekomen, ongeacht de positie van de overige spelers. Je kan er helemaal zelf voor kiezen waar de bal ligt op de overige velden. Mooie bijkomstigheid is denk ik het loopwerk voor de spelers tijdens de verplaatsing.

Coaching
Op het signaal van de coach is het belangrijk dat iedereen direct omschakelt. Doet men dat niet, dan komen je teamgenoten tijdelijk in een ondertal te spelen en/of heb je geen balbezit. En dat is niet wenselijk. De coaching is dus eenvoudig: in de gaten houden hoe snel de spelers omschakelen.

Variaties
De oefening biedt voldoende ruimte voor variaties, enkele opties:

  • Verplaatsen van veld na een doelpunt of uitbal
  • Ballen klaarleggen op andere velden of juist niet en zelf inspelen
  • Een team balbezit geven op een ander veld vanaf eigen doel
  • Meer/minder velden dan in deze grafische weergave
  • Velden met verschillende afmeting
  • Met grotere groepen kan je ook 4 of 6 partijen maken en meerdere velden tegelijk laten bespelen
  • Positiespellen ipv partijvormen

Heb je vragen/opmerkingen? Laat het me gerust weten!

Veel plezier met deze oefenvorm!

 

Een gedachte over “Een omschakelvorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *