Blogs·Blogs overig

De lessen van Foppe de Haan

‘Een leven lang voetbaltrainer’ is de ondertitel van het geweldige boek over Foppe de Haan van sportschrijver Menno Haanstra. Het boek is een absolute aanrader met vele anekdotes van spelers die hebben gewerkt met De Haan zoals Ruud van Nistelrooij, Igor Korneev en Royston Drenthe.

Wat kan jij als trainer leren van Foppe de Haan?

Dé drijfveer van De Haan is het vooruit helpen van mensen, hij is allergisch voor dingen die geen zin hebben en geld is niet het belangrijkste. Wat zijn de andere lessen die je kan leren van Foppe de Haan?

Visie
Het begint met visie: een heel duidelijk idee van hoe jij wil dat er voetbal wordt gespeeld. En alles wat je doet, moet te herleiden zijn tot je visie.

Club
Zoek een club die past bij je manier van werken en je idee over voetbal.

Fysiek trainen
De Haan is fanatiek bezig met periodiseren en levert maatwerk aan spelers. Maatwerk betekent dat aanvallers en verdedigers anders kunnen trainen. Doel is om de spelers de eerste competitiewedstrijd fit te krijgen alsook aan het einde van het seizoen. De fysieke gesteldheid wordt zowel op groepsniveau als individueel niveau gemeten en er zijn minimale normen om aan te voldoen.

Technisch trainen
Spelers moeten baas zijn over de bal, techniek moet functioneel zijn. Een functionele techniek geeft meer tijd in een wedstrijd om keuzes te maken. Het is oefenen, oefenen en oefenen.

Tactisch trainen
Tactiek wordt door De Haan getraind in partijvormen en daarbij staat het maken van afspraken centraal. Hoe spelers bewegen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de tegenstanders, als twee- of drietal en als team in het geheel.

Trainen totaal
Naast het fysiek, technische en tactische component is er nog een vierde en laatste: het mentale component. Het mentale component gaat over het samenvoegen van de fysieke, technische en tactische componenten om op het veld de juiste keuzes te maken. Dat kan alleen als een speler kan spelen op een manier die aansluit op zijn specifieke kwaliteiten.

Coachen
Het coachen van spelers gaat de hele dag door en vindt niet alleen plaats op het veld maar ook daarbuiten. Het coachen begint bij aandacht voor de mens achter de voetballer. Daardoor voelt de speler (of eigenlijk de mens) zich gehoord en gezien.

Afstemmen
Ook de staf doet aan teamwork door continue de ontwikkeling van de groep te bespreken en alles wat daarbij komt kijken. Aan de hand daarvan worden taken verdeeld.

De tegenstander
Verzamel informatie over je tegenstander en indien mogelijk: bekijk je aanstaande tegenstander zelf.

De wedstrijd
“Hoe meer vertrouwen een trainer heeft in de staat van zijn elftal en in zijn eigen kwaliteiten, hoe minder hij vlak voor de wedstrijd nog bezig is in te praten op zijn eigen spelers.” Ook in de rust hanteert De Haan het principe less is more en gericht op de tweede helft. De meeste invloed heeft de coach door tactiek te veranderen of te wisselen.

Ontwikkelen
Ook als coach staat je ontwikkeling niet stil. Dat kan je doen door analyses te bekijken, vakliteratuur te lezen, wedstrijden te kijken, trainingen te kijken of je te laten inspireren door andere sporten. Vervolgens is het mooi als je deze kennis weer kan delen.

Met welke les(sen) ga jij je voordeel doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *